Nem Messiás kell, hanem együttműködés: civil esélyek a Józsefvárosban

Van-e reménye a Kocsis Máté által csaknem egy évtizede bevett Józsefvárosban nyerni egy, több párt által támogatott civil jelöltnek? És ha már van közös jelölt, mégis hogyan építik fel a VIII. kerületben egyetlen hónap alatt? Még a héten megtudhatjuk, ki a választott.

2018. május 8., 08:13

Szerző:

Akár már csütörtökön megnevezheti a baloldali ellenzék, hogy kit indít közös jelöltként Józsefvárosban a július 8-i időközi polgármester-választáson – értesült a 168 Óra. A személy neve már csak azért is fontos, mert egy múlt heti egyeztetésen hat párt – az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Momentum, valamint a Liberálisok – egyebek mellett megállapodtak abban, hogy nem indulnak egymás ellen, sőt, együtt támogatnak majd egy nem pártpolitikus jelöltet a kerületben. Az egyezség példátlan, mégis ezernyi racionalitással magyarázható.

Csakhogy a hírre reagálva Kocsis Máté leköszönő fideszes polgármester, akinek értsd: Fidesz-frakcióvezetői kinevezése nyomán szükségeltetik egyáltalán az időközi választás, nem kicsit pikírt megjegyzésekkel állt elő arról, hogy szerinte az ellenzéki oldal tiszteletlen a józsefvárosi lakosokkal szemben, hiszen egyetlen hónappal az időközi választás időpontja előtt még nem nevezték meg jelöltjüket, ráadásul az ellenzéki pártok úgy akarnak nyerni, hogy el sem indulnak.

Való igaz, amikor kiderült – mint megírtuk –, hogy július 8-ra tűzte ki a józsefvárosi helyi választási bizottság az időközi polgármester-választást, miután Kocsis Máté országgyűlési képviselővé választásával – összeférhetetlenség miatt – április 17-i hatállyal lemondott a tisztségről, az ellenzéki pártok padsoraiból egyre-másra kezdtek szivárogni a főként jelenlegi önkormányzati képviselők neveit tartalmazó információbonbonok arról, ki indulhatna el.

Csakhogy ezek a szereplők az elmúlt időszakban elbuktak, bukdácsoltak a „kocsisi”, erőteljesen rendpárti kerületvezetési stratégiával szemben, ráadásul

az április 8-i országgyűlési választási kudarc után a pártok mintha belátást mutattak volna annak kapcsán: a választási matek alapján jelentősen rontotta esélyeiket és lehetőségeiket a koordináció elmaradása.

Ugyanakkor Kocsis Máté 2009 novembere óta töltötte be a polgármesteri tisztséget Budapest VIII. kerületében, ahol 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották. Az április 8-i országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeként szerzett parlamenti mandátumot, a voksok 40,51 százalékát kapta a Józsefvárost és Ferencvárost magában foglaló választókerületben. Mára tehát magabiztos kormánypárti támogatottsági fölény mutatkozik a korábban hagyományosan balliberálisnak mondott kerületben. Csakhogy nagy kérdés, egy egységes ellenzéki oldallal szemben is meg tudja-e őrizni dominanciáját a Fidesz-KDNP.

Kocsis Máté nem fukarkodott az ellenzéket ostorozó megjegyzésekkel
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Főként úgy, hogy mint az IDEA Intézet egy, néhány héttel ezelőtti elemzéséből kiderült, ha a Kocsis Máté-hatást, amely a fideszes politikus személyes népszerűségét és – vélt vagy valós – politikai súlyát is magában hordozza, kiiktatjuk, akkor egy egységes ellenzéki támogatottságú jelöltnek akár még esélye is lehetne a kerületben. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a kerületben Fidesz-KDNP van hatalmon, és Kocsis vélhető kampányaktivitása csökkentheti az ellenzéki esélyeket az időközi polgármester-választás alkalmával. 

Az országgyűlési választókerületi adatokból – mint az elemzésben állt – az is kitűnik, hogy a Jobbikon kívüli ellenzéki szavazók a nagyobb ellenzéki szövetség jelöltjét preferálták, nem számított a nagyobb helyi ismertség (Baranyi Krisztina a IX. kerületben sem nyert). Ám az a következtetés mindenképpen levonható: az időközi választáson, illetve 2019-ben célszerű csupán egy ellenzéki polgármester-jelöltet indítani, továbbá az önkormányzati választás alkalmával felosztani a választókörzeteket a prominens vagy jelentősebb esélyekkel bíró ellenzéki helyi politikusok körében.

Már csak ezért is sokatmondó, hogy noha az MSZP-s politikusok hangsúlyozták: lenne saját jelöltjük, méghozzá a párt kerületi szervezetének vezetője, Veres Gábor maga indult volna el, ő és politikai szövetségesei, valamint más pártok azonnal áldásukat adták arra, hogy egy párton kívüli jelölt méresse meg magát – amennyiben azt a többi párt is támogatja.

Horváth Csaba szerint a legjobb megoldás az egy, közös ellenzéki jelölt a Fideszével szemben
Fotó: Facebook/Horváth Csaba

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi politikusa össze is hívta a találkozót, ahol megszületett a már említett megegyezés. Most a 168 Órának azt mondta: ők maguk is a mielőbbi bejelentésre készülnek, mert a kampányt meg kell kezdeni, napokon belül indul az aláírásgyűjtés, az esélyes ellenzéki jelöltté avanzsáló – hiszen több párt által támogatandó – civilnek ugyanis egyetlen hónapja van megnyerni a választópolgárokat. Horváth szerint ugyanakkor több alkalmas személy is szóba jött nemcsak a pártok, hanem a Józsefvárosban igen aktív civil szervezeti hálózat köreiben, a szocialisták pedig jónéhányuk mellé jó szívvel oda tudnának állni.

„Vannak jó megoldások, de az biztos, hogy a legjobb megoldás az, hogy egyetlen ellenzéki jelölt induljon” – fogalmazott, arra is utalva, hogy amennyiben záros határidőn belül nem lesz meg a bejelentés, akkor akár a támogató, jelölttéváláshoz szükséges aláírás-gyűjtés is tekinthető afféle gyorsított eljárású előválasztásnak, és a leginkább támogatott jelölt kiválasztásában ez is segíthet.

Nem lesz azonban erre szükség a már említett Veres Gábor szerint. Az MSZP egykori szóvivője, kerületi pártvezetője szerint megvan a megfelelő személy, akinek kilétét azonban mindaddig nem fedik fel, amíg az összes érintett párt helyi tagszervezete nem hoz döntést: támogató határozatokat. Szerinte ez csupán napok kérdése, és

olyan civilek kerültek szóba, s maradt végül a versenyben egy valaki, aki képes lesz Márki-Zay Péter-típusú állapotot előidézni a kerületben.

„Látni kell, hogy az országos helyzet, a választási vereség után Józsefváros polgármesteri székének, s önkormányzati vezetésének ügye is jóval túlmutat azon, hogy az MSZP-nek vagy más pártoknak hány képviselői vagy egyéb politikusi helye van. Éppen ezért nemcsak jószívvel, de minden rendelkezésünkre álló erőforrással is támogatni fogjuk azt, aki elindul. Számunkra az a döntő, hogy ez a civil szereplő demokrata legyen, de persze az sem baj, ha baloldali gondolkodású” – fogalmazott Veres, a kiszivárgott nevek kapcsán viszont nem ment bele a tippmixbe, szerinte ugyanis ez nem viszi előre az ügyet.

Márpedig a közvéleményt, legalábbis a fővárosi közvéleményt joggal izgathatja, milyen hiteles, civil szereplővel képes előállni egy ilyen széleskörű pártmegállapodás. Avagy a civil szektor, információink szerint ugyanis a VIII. kerületben tevékenykedő, élő és ott aktív civil közösség a választási kudarc után maga intézkedett arról, hogy igenis egy összpárti támogatottságú, pártonkívüli személlyel vágjanak neki a választásnak.

Románné Bolba Márta evangélikus lelkész kézbe vette a kerület ügyeit

Nem elfeledendő, hogy márciusban Budapest 6. országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) a józsefvárosi és ferencvárosi állampolgárok nyílt levelet intéztek az ellenzéki pártokhoz és képviselőikhez, azt kérve: koordináljanak. A nyílt levelet Nádori Lídia műfordító tette közzé, de csatlakozott hozzá Bolba Márta evangélikus lelkész is, több tucat más közéleti szereplővel együtt.

Emlékezetes: a kerületben tavaly tavasszal is tartottak időközi választást, akkor egy önkormányzati képviselői helyre lehetett pályázni a Magdolnanegyedben. Már akkor is próbálkoztak valamiféle összefogással. A Jobbik különutas volt, az MSZP a rapper Dopemant, az LMP, Együtt, Liberálisok viszont közösen Románné Bolba Márta evangélikus lelkészt támogatták a választáson. Így végül simán nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, a kerület alpogármestere, Sántha Péterné.

Bolba Márta szerint az, hogy most viszont, a tavalyi, illetve az áprilisi tapasztalat, súlyos kudarc után mégis hajlandóak belemenni a pártok az együttműködésbe, mindenképpen értékelendő, előremutató. A 168 Óra több forrásból értesült arról, hogy akár éppen Bolba Márta lehet a közösen támogatott civil polgármester-jelölt, s hogy az evangélikus lelkész aktív szerepet vállalt abban, hogy a hatpárti megállapodás, valamint egy esélyes civil megjelenjen.

Noha Bolba Márta sem kívánta megnevezni, jelenlegi állás szerint ki lesz az induló, azt Kocsis Máténak üzenve kiemelte: nem az ellenzék tiszteletlenségéről van szó akkor, amikor a legalkalmasabb személyről, valódi koordinációs folyamatról és együttműködés kereteit alakítják ki. A lelkész azzal is odaszúrt a leköszönő polgármesternek, hogy Kocsis e nyilatkozata előtt alig két nappal hozta meg a helyi Fidesz a maga döntését arról, hogy a másik jelenlegi alpolgármester Sára Botondot indítják el, így valóban felmerülhet a kérdés, az mennyivel jobb. 

Bolba Márta ugyanakkor cáfolta, hogy most júniusban megméretné magát kerületvezető-jelöltként.

„Valóban igaz, hogy felmerült a nevem, ahogyan Misetics Bálint civil aktivistáé, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egykori igazgatójaé, egy volt ÁNTSZ-es vezetőé, az Erdélyi utcai Általános Iskola vezetőjéé, s  még több aktív közéleti szereplőé, akik felelősséget éreznek a kerületért”.

Böcskei Balázs neve is felmerült az esélyeseké között
Fotó: Youtube.com

Ilyen a 168 Óra információi szerint Böcskei Balázs is. Az IDEA Intézet alapító-vezetője kerületi lakos, politikai elemzőként is gyakran foglalkozik Józsefvárossal. Megkeresésünkre mégis azt felelte: „indulási ambíciómat jól jellemzi, hogy mások, a helyi közéletet jól ismerők, a politika különböző vonalában és fórumain tevékenykedők gondolkodtak személyemben, nem pedig én magam”. Böcskei szerint a beszélgetések alapján az utóbbi években a józsefvárosi politikai valóságra vonatkozó észrevételei, a korábbi választási kudarcok okaira vonatkozó elemzései, illetve a lassan 10 éve a kerületben való „benne állása” mondatta a személyében gondolkodókkal, hogy beszéljenek egy esetleges jelöltkérdésről, szálljon be az egyeztetési folyamatba.

„Mivel jelenleg ilyen ambícióm nincs, nem jutottunk még el ebbe a szakaszba” – fogalmazott.

Ugyanakkor, s ha már Józsefvárosról van szó, az ELTE oktatója azt is kifejtette: jól látják az érintettek, hogy Józsefváros önkormányzati „jobbratolódása” miatt nem elégséges az, hogy a legutóbbi országgyűlési választás eredményéből induljunk ki, amikor is a vártnál szorosabb eredménnyel nyert Kocsis Máté. Emlékeztetett az általunk is idézett IDEA-elemzésre, mely szerinte ugyanakkor csak odáig merészkedett a kerületre is vonatkozó átszavazást vizsgálva, hogy az el nem hanyagolható Kocsis Máté-hatás mellett és miatt csak szoros jelöltállítási koordináció esetén, van mód a helyi politika jelentősebb „mozgásba hozására”.

Tapasztalatom szerint Józsefváros valósága olyan szövevényes politikai, gazdasági és kulturális értelemben, hogy akárki indul most vagy 2019-ben, erre a politikai kavalkádra és sokszínű Józsefváros-valóságra tekintettel kell lennie egy olyan Fidesz-KDNP-vel szemben, amely az utóbbi években stabilan fogja, és érdemi lakossági ellenállás nélkül és elismerés mellett kormányozza a kerületet. S bár közhely, de a jelölteken és koordináción sok múlik, minden politikának vannak vesztesei és kritikusai, ezek köre is megrajzolható a kerületben. Ugyanakkor utóbbiak bevonása a helyi politikába éppúgy igényel speciális józsefvárosi tudásokat – hiszen nem egy homogén tömbről beszélünk –, mint ‘éles’ politikai- és kampányképességeket” – mérlegelte az elemző.

Minden reális kockázatot mérlegelve Bolba Márta mégis úgy látja, az, hogy a pártok akár önös érdekeiket és egyéni kudarcaikat is felismerve az együttműködés mellett döntöttek, új és üdvözlendő fejlemény. Hogy ettől még hosszadalmasnak is tűnik a procedúra egyetlen hónappal az időközi választás előtt, Bolba szerint a koordináció természetes menete, emiatt nem szabad haragudni, sőt, értékelni kell az igyekezetet. Saját szerepét a lelkész nem értékelné túl a civil jelöltkeresési folyamatban, ugyanakkor állítja: Kocsis választókerületi győzelme ellenére hatalmas az elégedetlenség Józsefvárosban, és igenis van esély, a megfelelő egyetlen jelölttel a VIII. kerület megnyerhető

„Nem Messiást kell keresni, hanem együtt kell működni. Üdvözöljük és értékeljük, hogy a politikai szereplők ezt felismerték végre” – fogalmazott.

És hogy végül ki indul el valóban a Józsefvárosban? Egy már biztos, nem a Messiás.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.