Nem igazán tudja a volt balos és jobbos exminiszterekből álló V18 csoport, hogy mit és miért csinál, de jövő héten beindul a gépezet

Balázs Péter vezeti a nem tudni mit a nem tudni, miért, de még akármi is lehet belőle. A cél Karácsony Gergely meghackelése lehet.

2018. január 3., 14:42

Szerző:

Azon kívül, hogy a „szándékaikkal szemben kiszivárgott" – valójában több fórumon újságírók széles körének napok, sőt, hetek óta terjesztett – híreket igyekeztek cáfolni, információink szerint baloldali és konzervatív volt kormánytagokból álló „Válasszunk! 2018” (V18) egyórás szerdai sajtótájékoztatóján, az sem derült ki, hogy valójában mi a szándéka csoportnak.

Azért csak információink szerint, mert a 168 Óra nem kapott meghívást az eseményre. Így a már megjelent cikkekből, valamint a Magyar Nemzet Online videójából tájékozódhattunk arról, hogy miként „alakít kormányt", azaz mégsem az egykori miniszterekből álló csoport.

A V18 a sajtótájékoztatón igyekezett cáfolni, hogy árnyékkormányt alakítana. Az árnyékkormány szót elsőként a 168 Óra használta a V18-cal kapcsolatban, csakhogy cikkünkben nem állítottuk, hogy a csoport árnyékkormányt alakítana, azt ellenben igen, hogy egy nemrégiben alapított új csoport, amelynek tagjai különböző színezetű kormányokban dolgoztak, segítene az ellenzéknek egy közös választási program kidolgozásában. A V18 vezetője, Balázs Péter volt EU-biztos és külügyminiszter lapunknak adott interjújára hivatkozva azt is megírtuk, hogy a csoport néhány tagja kész lenne szerepet vállalni Karácsony Gergely árnyékkormányában is. Ezen túl Balázs Péter azt is mondta, ő közvetítene annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok egymásra találjanak. A V18 csoportnak jobboldali tagjai is vannak, köztük Bod Péter Ákos és Mellár Tamás.

Egyelőre nem tiszta a szándék

Információink szerint a szerdai sajtótájékoztatón több újságíró is feltette azt a kérdést, mi a célja a rendezvénynek, ám erre nem kaptak egyértelmű választ. Az Index arról számolt be, hogy a V18 célja – saját elmondásuk szerint – leváltani Orbán Viktort, de a csoport nemhogy nem akar árnyékkormányt alakítani, és nem akar párttá alakulni, párt vagy miniszterelnök-jelölt mögé sem akar beállni. „Az egyórás bemutatkozó sajtóesemény szinte bármely párbeszédét kiemelhettük volna, hogy érzékeltessük: a most zászlót bontó új ellenzéki formáció esetében túlzás enne letisztult stratégiáról beszélni” – hangzik az Index cikke.

Annyi biztos, hogy 11 volt kormánytag/kormányzati szakember állt össze, hogy beszálljon az előttünk álló kampányba. Ám maguk sem tudják, legalábbis elmondani nem tudták, hogyan is fognak részt venni a következő hónapok pártcsatáiban. A nagy 11 vezetőjeként Balázs Péter „koedukált focicsapathoz" hasonlította magukat. Ez áll szemben Orbán Viktor szigorúan férfiakból álló focicsapatával.

„Ám mégsem arról van szó, hogy árnyékkormányt alakítanak – hangsúlyozta Németh Péter, a Népszava volt főszerkesztője, aki a zászlóbontást moderálta. A V18 párttá sem akar alakulni. Dehogy. A volt kormánytagok csak szeretnék segíteni a kormányváltást. Kormányt váltani, a Fideszt legyőzni nyilván csak pártok tudnak, amihez képest Balázs Péter többször megismételte a tájékoztatón:

„Nem állunk semelyik párt elé vagy mögé, nem vesszük el a küzdőteret, az a célunk, hogy a választók a demokratikus ellenzékből válasszanak."

A V18 megfogalmazott egy felhívást is, amely szerint úgy lehet megtörni a Fidesz hatalmát, ha minden választókerületben „egyetlen erős és népszerű ellenzéki jelölt" áll szemben a Fidesszel. A V18 nem akart vagy nem tudott megoldási javaslatot mondani, hogy a pártok hogy oldják meg ezt a feladatot. Balázs Péter erről mindössze annyit mondott: „Jó lenne, ha a polgárok egymásra találnának, és megtalálnák, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.” Amikor pedig az Index azt próbálta megkérdezni, hogy mégis ki is szerintük a legesélyesebb ellenzéki jelölt, a következő párbeszéd hangzott el:

Index: Azt olvasom a felhívásukban, hogy „ a demokratikus oldalnak egyetlen miniszterelnök-jelöltet célszerű támogatni Orbán Viktor kihívójaként". Tudna nevet mondani?
Balázs Péter: Nem.

Balázs Péter a lapunknak adott, holnap megjelenő interjúban kicsit még másképp fogalmazott, a szándék tehát változhatott. Mindenesetre a sajtókonferencián elhangzott, még csak most indulnak be igazán: technikai értelemben a V18 majd országszerte fórumokat, konferenciákat alakít majd. Ahogyan Balázs Péter ígérte: „Jövő héten beindul a gépezet.”

A V18 tagjai

Andor László, volt EU-biztos (2010-2014)

Balázs Péter, volt EU-biztos, volt külügyminiszter

Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter

Bod Péter Ákos, volt ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke

Göncz Kinga, volt külügyminiszter

Holoda Attila, volt energiaügyi helyettes államtitkár

Lévai Katalin, volt esélyegyenlőségi miniszter

Mellár Tamás, a KSH volt elnöke

Pusztai Erzsébet, volt népjóléti és egészségügyi államtitkár

Raskó György, volt mezőgazdasági államtitkár

Székely Tamás, volt egészségügyi miniszter

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.