Nem hagyják magukat a civilek

2017. január 12. 09:50

A kormány célkeresztjébe vett szervezetek vezetői a Klubrádióban azt hangoztatták: folytatják munkájukat.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a „Soros-birodalom álciviljeit” azért léteznek, hogy „a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött (…) Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége” Donald Trump amerikai elnökké választásával – mondta.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a Klubrádiónak azt mondta: nem mennek sehova, mert rengeteg magyar állampolgár ügyét képviselik, akikért a kormány nem sokat tesz.

Minden magyar állampolgárnak alkotmányos joga részt venni a közélet alakításában és elmondani véleményét a kormányzati döntésekről. A TASZ pedig őket segíti – tette hozzá.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója ironikusan úgy fogalmazott: tudták eddig is, hogy fizetett ügynökök, akiknek az a dolga, hogy ellenzéki elfogultságukban grillezzék a kormányt, de most már azt is tudják, hogy nem magyarok.

Úgy látja: azért csípik a hatalom szemét, mert vannak sikereik például közérdekű adatkérési ügyekben. Ez a kormány úgy véli, aki a kormányon kívül van, az nem létezik, erről szól a NER – mondta Ligeti.

Szerinte nem lehet törekvése a kormánynak a Transparency betiltása, hisz kellenek az ellenségképek. Ezzel együtt nonszensznek tartja a vagyonnyilatkozati kötelezettséget, hiszen minden adatuk átlátható, működésük, gazdasági tevékenységük, és minden törvényi kötelezettségen túli bevételük, kiadásuk a honlapjukon elérhető.

Hozzátette: ahhoz viszont senkinek semmi köze, hogy az alapítványnál szegény vagy gazdag emberek dolgoznak-e és mennyiből élnek. Ez magánadat, ellenben azok vagyonosodási adataival, akik közpénzből kapják a fizetésüket és közhatalmat gyakorolnak – hangsúlyozta.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője úgy fogalmazott: mindig azt gondolják, hogy nincs ennél lejjebb, aztán a kormány mindig rácáfol. Olyan állami feladatokat látnak el, amelyeket a kormány nem képes megtenni, és nem érti, miért bűnösök.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) folytatni fogják munkájukat Magyarországon, annak ellenére hogy a szervezet szerint a kormány ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat – közölte Christopher Stone, a szervezet elnöke.

Magyarországon és szerte a világban is minden eddiginél jobban összepontosítunk arra, hogy helyi csoportokkal dolgozva erősítsük a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot – írta Christopher Stone angol nyelvű közleményében.

A szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok az elmúlt három évtizedben „elképesztően széles körben” nyújtottak támogatásokat: a kommunizmus időszaka alatt fénymásolókkal segítették információhoz jutni az embereket, a kilencvenes években internetprogramot valósítottak meg magyar iskolákban, több mint hárommillió dollárral (882 millió forinttal) támogatták az iskolás gyerekek étkeztetését, ultrahangos készülékekkel segítették a magyar kórházakat, és több mint háromezer ösztöndíjat biztosítottak magyar diákoknak, köztük a jelenlegi kormányfőnek. Emellett – áll a közleményben – a szervezet 2010-ben, a vörösiszap-katasztrófát követően egymillió dollárt adott a veszélyes anyag eltávolítására.

Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint hatvan magyar civil szervezetet támogatnak, amelyek olyan ügyeket segítenek, mint a független újságírás, a civil részvétel, valamint a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelem.