Nem fogadta el a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét az ÁSZ - A Fideszt és a KDNP-t nem ellenőrizték

2018. április 21., 10:27

Szerző:

A www.aszhirportal.hu oldalon közzétett tájékoztató felidézte: az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. 2018. január elején hét párt (a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt) ütemezett ellenőrzését zárta le.

Az ÁSZ és elnöke, Domokos László, volt fideszes parlamenti képviselő még a választás előtt döntött úgy, hogy a Fideszt és a KDNP-t nem ellenőrzi, csak az ellenzéki pártokat.

Az ellenőrzött pártok esetében mindegyiknél feltártak számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat, továbbá megállapították, hogy az érintett pártok - eltérő mértékben - tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Az ÁSZ február 16-án közölte, hogy mind a hét párt határidőben megküldte intézkedési tervét.

A számvevőszék értékelte a beérkezett intézkedési terveket és három párt - az MSZP, az Együtt és a Liberálisok - esetében megfelelőnek találta azt: az intézkedési tervekben foglaltak összhangban vannak a jelentések megállapításaival és javaslataival. Az LMP esetében az ÁSZ pontosítást, kiegészítést kért.

A Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy a beérkezett intézkedési terv nem alkalmas az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte.

Az érintett pártoknak a törvényi előírás szerint tizenöt munkanapjuk - testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követően öt munkanapjuk - van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére.

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.