Nem engedtek be egy budapesti szórakozóhelyre egy roma fiatalt és társaságát – magyarázatot nem adtak a tiltásra

2018. január 20., 18:31

Szerző:

Kiss Márió, az Együtt-Közösen Fiatalok Lendületben Egyesület vezetője barátaival akart szórakozni Budapesten. Négyen voltak, két hölgy és két férfi, amikor megérkeztek a diszkóba, ahol azonban a bejáratban falakba ütköztek.

– Elénk állt a biztonsági őr és közölte, hogy nem mehetünk be – kezdi a történetét Márió, aki ezután feltette a nyilvánvaló kérdést, hogy mégis miért nem? – A férfi azt felelte, hogy a házirend alapján ő ítélheti meg, hogy kit enged be és kit nem. Más magyarázatot nem adott arra, miért nem mehetünk be szórakozni. Láttuk, hogy közben mások bemehettek.

Márió és társasága elmondása szerint nem volt ittas, mint mindig, most is kulturáltan viselkedtek, így nem tudja másnak minősíteni a történteket, mint hátrányos megkülönböztetésnek roma származása miatt.

– A velem lévő egyik hölgy tovább kérdezgette az őrt, hogy miért nem enged be minket és kérte a házirendet. Abban az szerepelt, hogy, idézem: „A kritériumok ellenőrzése a biztonsági szolgálatunk egyéni megítélésén (ez utóbbi két szó aláhúzva) és toleranciáján alapulhat!” Ekkor elővettem a telefonomat és elkezdtem videóra venni a történteket. A férfi amikor ezt meglátta odajött, ellökte a kezemet,megpróbálta kiverni belőle telefont. Nem akartunk gondot, láttuk, hogy az őr kezd agresszívvá válni, így elmentünk.

Kiss Márió azonban nem hagyja ennyiben a történteket és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul. Azt mondja, jogi segítséget is kapnak majd ügyükhöz.

Emailben megkerestük a szórakozóhelyet, hogy elmondják álláspontjukat a történtekről. Ha válaszukat megkaptuk, azokat közölni fogjuk.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.