Nem árulja el Rogán Antal minisztériuma, hogy mennyibe került a Soros-ellenes konzultáció

2018. január 29., 11:57

Szerző:

Miközben Orbán Viktor újabb közlendőjeként levélben tájékoztatja a „Stop Soros" törvényjavaslatról az állampolgárokat, egyelőre még arra sem tud választ adni a kormány, hogy pontosan mennyibe került a rekord-részvételűnek mondott soros-ellenes nemzeti konzultáció az adófizetőknek.

„Tájékoztatom, hogy a pénzügyi elszámolás és a teljesítések igazolása még folyamatban van – a törvényi előírásoknak megfelelően. Az elszámolást követően a konzultáció részletes költségei megismerhetőek lesznek" – ezzel odázta el az érdemi információadást Dömötör Csaba, a január 26-i keltezésű írásbeli válaszában, melyet Mesterházy Attilának adott.

A szocialista képviselő ugyanis hivatalos formában kérdezett rá a költségekre, ám a kabinet adatszolgáltatási hajlandósága – ahogyan a részvételi és eredményeket érintő adatok esetén – ezúttal sem bizonyult elégségesnek. Rogán Antal helyettese, parlamenti államtitkára persze nem tartózkodott megjegyezni válaszában: „A konzultáció minden eddigi rekordot megdöntött: több mint 2 millió 300 ezren küldték vissza a kérdőívet."

Nemzeti konzultáció - Kérdőívek feldolgozása
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elszámolást azonban nem mellékelt. Azt írta csupán: „A végleges költségek az alábbi tevékenységek alapján állnak össze. A nyomdai feladatokat a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végzi, a levelek megszemélyesítését és lakossághoz történő eljuttatását pedig a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. útján végzi el a Miniszterelnöki Kabinetiroda".

A konzultációs költségekre, továbbá a feldolgozás részleteire a 168 Óra is rákérdezett, hetek óta nem kaptunk választ, éppen ezért újabb adatkérelemmel fordulunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Számtalanszor megírtuk ugyanis: többször is elszámolási és közlési zavarba keveredett az Orbán-kormány a Soros-ellenes nemzeti konzultáció ügyében, amelynek még lezárultát követően is újabb és újabb csavarok álltak be retorikájában. Legutóbb Kovács Zoltán kormányszóvivő szólta el magát, s buktatta le a kabinet, sőt a Fidesz korábbi közléseit – ezek a részvételt érintették, s a költségekről még csak szó sem volt. Ráadásul nehéz volna e kiadásokat függetleníteni azoktól a reklám-hadjáratoktól, amelyeket szintén közpénzből folytat a kormány a konzultációra és annak titkolt eredményeire hivatkozva.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.