Navracsics Tibor kimondta: igenis szocializálhatók a menekültek, tenni kell az integrációjukért

2018. június 16., 07:46

Szerző:

„Úgy szeretném tudni, hogy nem az nyitja ki a döntéshozók zsebében a bicskát, ha integrálni akarjuk azokat, akik már itt vannak és jogszerűen vannak itt. Hanem az nyitja ki, ha jogszerűtlenül, akadálytalanul jöhetnek be az Európai Unión belülre. Mind az Erasmus, mind az Európai Szolidaritási Testület azt tűzi ki célul, hogy a már jogszerűen itt lévő emberek be tudjanak illeszkedni. Mi, amikor migrációról beszélünk, általában a jogellenes migrációról beszélünk. Itt a magyar nyilvánosságban szinte erről folyik a vita csak. Miközben vannak olyanok, akik tényleg háborús övezetből jönnek, menedékjogot kapnak a jogszabályok alapján, de ettől még ezek az emberek nem rendelkeznek iskolai háttérrel, nem beszélik a nyelvet, lehet, hogy családi trauma is érte őket.

Tudjuk, hogy több tízezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú van valahol az Európai Unióban. Nagyon sokan Szíriából jöttek. Ők nem gazdasági kivándorlók. Ők gyerekek, akik háborús övezetből menekültek, és az út során vagy meghaltak a szüleik, vagy valami történt velük. Az ő oktatásukat, iskoláztatásukat biztosítani kell. Hiszen fiatalok, jól szocializálhatók, egy társadalom hasznos tagjaivá tudnak válni.”

A 444.hu szúrta ki, hogy Navracsics Tibor uniós biztosként ismét ellentmondott a Fidesz-kommunikációnak, s nemcsak emberségéről, hanem racionalitásáról is tanúbizonyságot tett, amikor az Inforádióban arról beszélt, hogy igenis felelősséggel tartozik Európa azokért, akik valóban háború elől menekülnek el hazájukból. Az Európai Bizottság magyar tagjától egyébként eredetileg azt kérdezték: az Európai Szolidaritási Testület munkájára is jóval több pénzt tervez fordítani az Európai Bizottság, amely foglalkozni fog a migránsok integrációjával is. „Nem célszerűbb elrejteni ezt a kifejezést, amikor ez kinyitja némely országok politikai vezetőinek zsebében a bicskát?” Navracsics válasza frappánsra sikerült.

 Kicsit azért aggódunk Navracsics fideszes karrierjéért.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.