Napi egy főre csökkenti az Orbán-kormány a tranzitzónába bengedett menekültek számát

2018. január 26., 17:35

Szerző:

Az Orbán-kormány legfrissebb döntése szerint Magyarország a lehetséges minimumra, napi egy főre csökkenti azoknak a számát, akik beadhatják menekültkérelmüket a tranzitzónákban – írja a Migration Aid.

Várniuk kell
Fotó: Bojkovszky Péter

A döntés annak ellenére születhetett meg, hogy a tavaly Magyarország által befogadott 1300 személyről maga Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozta múlt héten, hogy ők azok az emberek, akik különböznek az illegális migránsoktól, ők ugyanis „bekopogtattak az ajtón", és közölték, védelemre szorulnak. Most viszont jó sokáig kopogtathatnak majd. Magyarország fokozatosan csökkentette azoknak a számát, akik beléphettek a tranzitzónákba. Már az is hatalmas várakozást jelentett, amikor tízre, majd ötre csökkentették a napi számot.

A Migration Aid szerint eddig is 6-12 hónapot kellett egy-egy afgán, szír vagy iraki menedékkérő családnak várnia arra a szerbiai menekülttáborokban, hogy beadhassák a menedékkérelmüket a magyar határon. Ezzel kapnának arra lehetőséget, hogy legálisan tartózkodhassanak az EU területén. Mostantól a várakozási idő pontosan az ötszörösére nő, a kérelmezőknek éveket kellene várniuk arra a táborokban, hogy egyáltalán kérvényt nyújthassanak be.

Ezzel a döntéssel az Orbán-kormány csak az embercsempészet fellendülését támogatja, a menekültek ugyanis aligha akarnak éveket várni, hogy beléphessenek az Európai Unió területére.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.