Nagy nehezen talált egy gyerekorvost a sátorljaújhelyi kórház, de csak ideiglenesen

2018. február 25., 18:06

Szerző:

Kétségbeesetten keresett megoldást a sátoraljaújhelyi kórházigazgató, amikor utolsó gyerekorvosa is felmondott. Értesüléseink szerint 200 kilométeres körzetben igyekezett toborozni valakit, de problémájával egyedül maradt. Végül egy miskolci kollégája segítségét kérte, aki rábeszélt egy házi gyermekorvost, vállalja ideiglenesen az osztályt.

Sokkoló, bár talán annyira nem meglepő hír volt a hét közepén, hogy orvoshiány miatt bezárt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által vezetett Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyerekosztálya. A vidéki intézmény esetében a hiány talán enyhe kifejezés: konkrétan ugyanis egyetlen gyermekorvosa sem maradt, az utolsó kolléga is felállt, megelégelte, hogy két éve teljesen egyedül dolgozik, lényegében az intézményben él.

Úgy tudjuk, a kialakult helyzetet a kórházigazgató jelezte fenntartójának, segítséget azonban onnan sem kapott, csak az utasítást: nem szüneteltetheti az ellátást. Így a vezető kétségbeesett kutatásba kezdett, információink szerint a miskolci „szuperkórházat” is megkereste, adjanak kölcsön az ott dolgozó negyven gyermekorvosukból legalább egyet. Még dupla bért is ajánlott, az ottani vezető azonban nem foglalkozott vele. Végső kétségbeesésében egy kollégától kért segítséget, ő rábeszélte Miskolc egyik gyermek háziorvosát, aki korábban kórházban dolgozott, hogy ideiglenesen vállalja az osztályt, praxisát pedig addig két másik gyermekorvos viszi majd. A kórház honlapján mindenesetre közzétette, hogy a

„intézményünkben a gyermekellátás szünetelése csak átmeneti, hétfőig tart, az ellátás folytatódik."

Az átmeneti időben a sátoraljaújhelyi és sárospataki beteg csecsemők és gyerekek ellátására az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős államtitkára a (80 kilométerre fekvő) miskolci kórházat jelölte ki. A betegeket napközben, illetve ügyeleti időben szakellátásra a Miskolc Megyei Kórház gyermekszakrendeléseire, gyermeksürgősségi osztályára kell irányítani, ügyeleti időben pedig a városi összevont háziorvosi ügyeletekre, ahol döntenek ellátásukról, vagy továbbküldésükról.

Azt, hogy honnan találnak majd végleges megoldást a kialakult helyzetre, nem tudni, hétfőn mindenesetre a „mentőövnek” köszönhetően kinyit az osztály.