A klímaváltozással indokolta az agrárminiszter, hogy a korábban tiltott időszakban is lehet már fát vágni

2019. szeptember 3., 14:01

Szerző:

Írásbeli kérdéssel fordul Nagy István agrárminiszterhez az LMP-s Hohn Krisztina, hogy miért változtatták meg úgy az erdőtörvényt, hogy kikerült belőle a vegetációs időbeni fakivágás tilalma.

Utóbbi azt jelenti, hogy tiltott volt a fakivágás az év abban a szakaszában, amikor a fák új hajtásokat és terméseket hoznak, vagyis a fakivágás korábban az őszi hónapokra tolódott. Hohn viszont úgy érzékelte, hogy sok fakivágás már a nyári időszakban is zajlik.

Nagy István kissé szokatlan választ adott.

„(...) A vegetációs időszakra vonatkozó merev korlátozások a változó klimatikus viszonyok miatt jelenleg már indokolatlannak mutatkoznak.”

A miniszter szerint az elmúlt években tapasztalhattunk májusi havazást és téli cseresznyevirágzást is – részben ezzel akarja magyarázni, hogy miért nem érdemes már a vegetációs időszakbeli fakivágási tilalmat érvényesíteni. A miniszter szerint ugyanis például a nyár végén a faanyag szállítása "a kiszáradt talajfelszínen" kisebb kárt okoz, mint a téli fakivágási időszakban a felázott erdei talajon. Hozzáteszi, hogy már a hagymás növények is a talaj alá húzódnak nyár végére, így azokat sem éri kár.

Levendula Hetek Tihanyban Nagy István
Fotó: MTI/Varga György

Az erdőtörvénybe ezért új fogalom került, a természetvédelmi célú korlátozási időszak. A területileg illetékes erdészeti igazgatóságok – melyek egyébként a Miniszterelnökség által irányított kormányhivatalokhoz tartoznak – az új törvény alapján határozhatja meg a fakivágási időszakokat. Nagy István hozzátette, hogy a korábbi törvény is lehetőséget teremtett fakivágásra akár védett területen is, ha ahhoz az erdészeti szakhatóság hozzájárult.