Nagy baj van a szakközépiskolákban - borzalmas eredményt hozott a kompetenciateszt

2018. április 21., 11:24

Szerző:

A szakközépiskolákban – vagyis a korábbi szakiskolákban – siralmasak eredmények születtek a 2017-es kompetenciamérésen - írja az Eduline.

A hároméves szakképzést választó diákok nemcsak az országos átlagnál szereztek sokkal kevesebb pontot, a tizedikes szakközépiskolások átlageredménye a hatodikos általános iskolásokét sem éri el. „Az adatokból is kirajzolódik, hogy egy egész középiskolai képzési forma tanulói (a populáció 20%-a) nem képesek elérni a 6. évfolyam átlagos matematikai és szövegértési képességszintjét sem” – olvasható az elemzésben.

Fotó: MTI/Vajda János

Pedagógusok és kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, hogy az újraszabott szakképzésben nagyon alacsony a közismereti óraszám - a kilencedikes szakközépiskolásoknak magyarból, matematikából és társadalomismeretből is mindössze heti 2-2 órájuk van, a tizedikesek pedig már csak heti 1 órában tanulnak magyart és matekot -, így nincs elég idő a készségfejlesztésre - írja az Eduline.

Ami a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési készségét illeti, a felmérés szerint nem romlott, de nem is javult.

Az Eduline az adatokat elemezve rámutat, hogy még mindig hatalmas különbség van a falusi és a fővárosi iskolákban tanulók, a budapesti, a nyugat-magyarországi, valamint az észak-magyarországi és észak-alföldi diákok teljesítménye között. A legrosszabb átlageredményeket mind matematikából, mind szövegértésből az észak-magyarországi és az észak-alföldi diákok, valamint a községekben élő tanulók produkálták, míg a legmagasabb pontszámot a budapesti diákok szerezték.