Na vajon ki szalad panaszkodni a saját Alkotmánybíróságához, miután a Kúria jogsértőnek találta a plakátjait?

2018. április 7., 08:36

Szerző:

Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány a Kúria „Stopos” kormányzati hirdetésekkel kapcsolatos, elmarasztaló döntése miatt. „A kormány a kúriai döntéssel nem ért egyet, mert ahogyan azt az Alkotmánybíróság is korábbi döntésében kifejtette, a kormánynak nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárok tájékoztatása független attól, hogy az a választási kampányidőszakban vagy azon kívül történik. Ezért a kormány a Kúria döntésével szemben az Alkotmánybírósághoz fordul” – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Fotó: Merész Márton

Megírtuk: a Kúria határozata szerint Magyarország kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a Fidesz és a KDNP választási kampányát erősíti. A Kúria a kormányt eltiltja a további jogsértéstől, a végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Ez az a plakátkampány, amelyhez az Orbán-kormány a Brexitért felelős szélsőjobboldali brit párttól, a UKIP-tól merített ihletet. A hozzá használt fénykép a náci Németország propagandáját idézi.

Arról is beszámoltunk már: március végén Szél Bernadett, az LMP társelnöke élt panasszal a Nemzeti Választási Bizottság előtt a kormányzati plakátkampány miatt, mivel álláspontja szerint az a választók befolyásolására alkalmas kampánytevékenységnek minősült. Az NVB elutasította ezt, a Kúria azonban most felülbírálta, igazolva a gyanút, hogy az Orbán-kormány Fidesz-KDNP fő üzenetét közvetítette a plakátokkal.

Néhány napja a Kúria egy Orbán-plakátot is jogsértőnek nyilvánított, szintén a választási törvény megszegése miatt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.