Működik a cenzúra, a Hajdú Online-ról törölték a hírt, amely az Orbán-kormány elleni debreceni tüntetésről szólt

2018. április 23., 20:36

Szerző:

A Mérce vette észre, hogy a Népszabadság bezárásáról ismert osztrák üzletember, Heinrich Pecina érdekeltségébe tartozó portálról, a Hajdú Online-ról hétfő délelőttre eltűnt az a cikk, amely vasárnap este hírt adott a Debrecenben zajló ellenzéki tüntetésről. A cikket annak ellenére törölték, hogy teljességgel tényszerűen számolt be a demonstrációról, vagyis hogy az LMP, a Párbeszéd és a Momentum politikusai mellett felszólalt a KDNP-ből kiugró  Lukácsi Katalin is, és hogy a szervezők Mi vagyunk Debrecen néven mozgalom indításáról tettek bejelentést. Úgy tűnik, a cenzúrának ez a tényszerűség is sok volt, a cikk ugyanis már nem elérhető a Hajdú Online felületén, ahol a linkre kattintó olvasókat most hibaüzenet várja.

A Mérce videót is készített a debreceni tüntetésről.

 

A Hajdú Online kiadója az a Russmedia Kft., amelynek a tulajdonosaként Heinrich Pecina elrendelte a Népszabadság bezárását. Az akkor legnagyobb példányszámú országos politikai napilap utolsó száma 2016. október 8-án jelent meg, bezárásának a hivatalos tulajdonosi közlések ellenére nyilvánvalóan politikai okai voltak. Heinrich Pecina – aki csak azért úszta meg a börtönt egy hűtlen kezelési ügyben, mert a bűntársaira vallott – kiváló kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a Sebastian Kurz osztrák kancellárnál tett közelmúltbeli látogatásakor egy nappal korábban utazott el Bécsbe hogy az osztrák üzletemberrel találkozzon. 

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.