Mozgássérülteket ápoló központban bújtatják azokat a menekülteket, akiket Magyarország hivatalosan befogadott tavaly

2018. május 25., 20:01

Szerző:

Afgán és pakisztáni családok élnek Budapesten a Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) – fedezte fel a Célpont. A Hír TV tényfeltáró műsorának az egyik afgán család férfi tagját, aki elmesélte, hogy Németországig jutottak, és azután kerültek Magyarországra, hogy onnan kiutasították őket. Egy hónapja élnek a MEREK-ben, együtt étkeznek a mozgássérült gyerekekkel és felnőttekkel.

A kapcsolat nincs híján a feszültségnek, a Célpont legalábbis megszólaltatta a központ egyik lakóját, aki szerint előfordult, hogy a menekült gyerekek kővel dobáltak meg egy másik lakót, és a rendőrséget is ki kellett már hívni hozzájuk. A problémát többször jelezték a MEREK vezetőségének is.

– Tudnak velük beszélgetni? Barátságosak?

– Hát, nem egészen. Mondjuk van egy arab család, azok kifejezetten, a gyerekek is ilyen nagyon kis veszett kutyák. De tényleg. Már kővel is megdobálták az egyik srácot. Meg a rendőrséget is kellett már hozzájuk hívni éjszaka, mert a hapsi megkupálta a feleségét”

– hangzik el a riportban. A Hír TV kérdéseire sem Fóris Johanna MEREK-igazgató, sem a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem válaszolt az ügyben.

Az januárban Altusz Kristófnak, a KKM helyettes államtitkárának egy interjúban elejtetet megjegyzéséből derült ki, hogy miközben az Orbán-kormány nyíltan uszított a menekültek ellen, és felvette az EU-bevándorláspolitikájával, a menekültek kvóták szerinte elosztásával szemben, országszerte több menekülttábort is bezárva, tavaly Magyarország az elvárásoknak megfelelően oltalmazottként befogadott 1294 menekültet, csak ezt erről elfelejtettek hivatalos bejelentést tenni a nyilvánosság előtt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.