Most unta meg az EU a hepciáskodó Orbánt, komoly uniós pénzektől eshet el Magyarország

2018. április 23., 10:04

Szerző:

Lényeges átalakításokat tervez az Európai Bizottság az úgynevezett kohéziós támogatások rendszerében – írja a Financial Times-ra hivatkozva a 444. Ezek azok a pénzek, körülbelül 350 milliárd eurónyi támogatás, amelynek célja, hogy felzárkóztassa az Unió kevésbé fejlett országait.

A támogatásokat az országok gdp-je alapján osztották ki. Eddig.

Az új rendszer további szempontokat venne figyelembe, mint az ifjúság munkanélküliségi rátáját, az oktatás állapotát és a migrációs helyzetet.

A Financial Times a 444 szerint azt állítja, hogy a reform egyértelműen Varsót és Budapestet érintheti a legérzékenyebben. Lengyelország és Magyarország egyfelől a kohéziós támogatások legnagyobb haszonélvezői. Másfelől viszont a jogállam és a demokrácia kérdéseiben egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az Unióval.

Az amerikai gazdasági lap szerint nem véletlen, hogy a tervezet egyik vázlata a kohézió és értékek címet viseli. Ez is célzás arra, hogy az Unió a támogatásokért cserébe alapértékei betartását követeli meg.

A 2014-2020-as EU-költségvetési ciklusban a 350 milliárd eurós alapból a lengyelek 77 milliárd, a magyarok 22 milliárd, a szlovákok pedig 14 milliárd eurót kaptak.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.