Most akkor mi van, kedves Béla? – Kormánypárti belharcok Szécsényben

A Facebookról csorgott a hír, hogy régóta lappangó ellentétek feszítik a szécsényi önkormányzatot. A Nógrád megyei kisvárosban, Palócföld szívében az erős egyházi befolyás által sújtott Ipoly-vidéken hetekkel az önkormányzati választások előtt eltűnt a kormányzati többség. A képviselő-testület fideszes tagjai, élen a várost kilenc éve vezető Stayer László polgármesterrel, a pártjukból is kiléptek. A városvezetőt szintén támogató háromfős kereszténydemokrata kontingens tagságát már korábban felfüggesztették. 2010 óta Szécsényt a Fidesz–KDNP irányítja, most mégis olyan döntés született, hogy a sikerek ellenére Stayert nem jelöli újra polgármesternek a városi szervezet. Helyette Varga Béla vállalkozót, a Fidesz helyi elnökét indítja. Az ötlet Varga Bélától származik. A döntés Balla Mihály képviselő, választókerületi elnök jogköre.

2019. augusztus 24., 19:18

Szerző:

Pünkösdhétfő idén június 10-re esett. Előtte való héten, kedden váratlanul megcsörrent Stayer László polgármester telefonja. A vonalban Varga Béla Fidesz-elnök hangja egy kissé feszült volt. Közölte, Tarjánból jön, szóltak neki, hogy a tervezett tisztújítást és a polgármester-jelölést 10-ig meg kell ejteni. Stayer akkor már rosszat sejtett. Az egykori harcostárssal egy ideje feszült volt a viszonya. A volt általános iskolai tanár (matek–testnevelés) Stayer és a vállalkotó Varga, aki fagyasztott áruval és vállalkozásfejlesztéssel is foglalkozott, a teljes ciklust átkardozta. Varga alpolgármester akart lenni, s amikor ez nem jött össze, lemondott az önkormányzati tagságáról.

Ülünk a délelőtti fülledt melegben, kortyolgatjuk a kávét. Stayer úr precíz ember, időrendben meséli el a kilenc év küzdelmes történetét. Hogy a hatalmi viszonyokat értsük, tudnunk kell, komor árnyék magasodik Palócföld fölé. A dolgokat a választókerületben Balla Mihály fideszes parlamenti képviselő dönti el. Ő adta meg a kilövési engedélyt, amit a városi szervezet engedelmesen megszavazott.

Fotó: Bazánth Ivola

Stayer tanár úr szelíd ember, szereti a focit, sokat foglalkozott a helyi srácokkal, pünkösdkor is őket kísérte volna Szombathelyre, mivel a fiúk bejutottak az országos diákolimpia döntőjébe. A telefon után rosszat sejtett. Mi olyan sürgős? Végül kiegyeztek a csütörtökben. Este újra felhívta Varga: gondolja meg, nem jobb-e mégis kedden, „mert lesz ott egy másik jelölt is”. Végül Varga szerdán kibökte: „Most jövök Balassagyarmatról, ne mástól tudd meg, hanem a tőlem, az ellenjelölt én leszek.” Stayer Lászlóval megfordult az iroda. Keserűen jegyzi meg:

– Hát persze. Bementek Gyarmatra, a gép meg a Béla nevét dobta ki.

A csütörtöki tisztújításon az ötven Fidesz-tagból 34-en vettek részt. Huszonhat-nyolc arányban a főnökre, Varga Bélára szavaztak. Váratlanul a KDNP-elnök, Juhász Miklós is eljött. Ötperces hozzászólási lehetőséget kért. Egy percet kapott volna. „Az kevés”, mondta a sértődékeny szövetséges, vette a kalapját, és távozott. A néhai koronaőr fia, Juhász Miklós – Juhász Péter egykori rendszerváltó honatya testvére – azt akarta bejelenteni, hogy pártja, a KDNP változatlanul Stayer Lászlót támogatja. A KDNP Nógrádban erős, a városban a ferences befolyás meghatározó. Stayer neje szintén KDNP-tag, nemrég lépett be. Kellett az erősítés, mert a helyi szervezet 12 fő alá apadt. Most ők sincsenek bent a pártban, a KDNP megyei elnöksége az egész társaságot felfüggesztette.

Bablena Ferenc megyei elnök szerint a két párt helyi megállapodása alapján Szécsényben polgármestert csak a Fidesz jelölhet. Juhász úrék kekeckedése ekként partizánakció. Bablena úr nem túl közlékeny. Telefonunkat elhárítja. Pártjának szabályait betartva közli, az előírás a KDNP-ben az, hogy az egyszerű tag a sajtónak csak a főnökség hozzájárulásával nyilatkozhat. Egy ideig még győzködjük Bablena urat: „Ez szép és praktikus dolog, de biztos benne, hogy a legfelsőbb főnökök Pesten pontosan ismerik a megyei ügyeket?” „Pontosan ismerik, nagyon messzire látnak” – zárja rövidre Bablena. A legfontosabb forrás az új polgármesterjelölt, Varga Béla lehetne, vele azonban méltányolható családi okból kifolyólag nem tudtunk személyesen beszélni. Közlekedési módnak az internetet javasolta.

Stayer László
Fotó: Bazánth Ivola

Odakint közben elered az eső. A városka, falusias méreteihez képest, múlt századian elegáns. Szécsényben, történelmi okból minden a Rákócziakról szól. A főutca, a bronzszobor, az intézmények nevei. A neoklasszikus városháza mögött késő-kádári mini panelek sziluettje. Szécsény központja a vár maradványa. Vonzereje a helyiek szerint a „kitűnő levegő”, amely télen nem olyan kitűnő. Néhol fekete füst száll a kéményekből, mert hiába vezették be a gázt, ahol kicsi a nyugdíj, ott a családok hulladék ronggyal fűtenek. Élelmes roma családok Hollandiában, német földön vásárolják fel a textilhulladékot, amiből munkakesztyűt, szőnyeget varrnak. De ezután is keletkezik még hulladék, amit tüzelőnek adnak el. A műszállal kevert textil sercegve ég, mint a zsír, a kéményből fekete korom száll. Lehetne környezetvédelmi bírságot fizettetni, de szabad-e megbüntetni a nyugdíjast, akinek télen nem futja a gázszámlára?

Szécsény mindig a rövidebbet húzta. A törökvész végnapjaiban háromezer lakosa volt, a kor mércéje szerint jelentős városnak számított, amikor porig égették Sobieski János kozákjai. Magyarország igazi letarolói nem a törökök, hanem a felszabadítók voltak. Mire Szécsény levegőt kapott volna, lenyomta a terjeszkedő iparváros, Salgótarján. Ma már Tarján is vergődik, Szécsény városát pedig eltemette a zsibbasztó téli álom. A szocialista korszak végén városi rangot kapott, de a lakosság ma már vészesen fogy. Hatezer-hatszázból öt és fél ezren maradtak. A jó palócok lassan elvándorolnak.

Ehhez képest a politika meglepően élénk. Stayer polgármester szolid és megfontolt karakter. Minden szavát kétszer mérlegeli. 2010-ben a helyi agytröszt azért kérte fel polgármesternek, mert amellett, hogy a légynek sem ártott, barátságos és nyílt embernek látszott, irányíthatónak és kézben tarthatónak tűnt. A városházán is kereste a helyét, mindenben rá volt szorulva Vargáék tanácsaira. A nagypolitikai trendeket hűségesen követte. Elődjét, Serfőzőné Fábián Erzsébet ügyvédet három lényegi ponton letámadta, de a feljelentések nem ültek meg, az eljárások felmentéssel végződtek. Megharcolta a rezsiharcot, helytállt az antimigráns kampányokban.

Szécsény erős egyházi bázis, híres a ferences rendházáról. Az ideológiai kívánalmaknak a polgármester 2012-ben tökéletesen megfelelt, amikor kettészelte a közoktatást. Felező módszerrel kettéosztotta Szécsény általános iskolával kombinált nyolcosztályos gimnáziumát. Az Ipoly mellett így keletkezett két általános iskola, gimnázium és óvoda. A helyiek szerint ez a rendszer a szegregáció melegágya. A katolikus iskolába járnak a honpolgárok, az államiba a cigányok. Ahogy egy módos roma asszony mondta:

„Az én unokám katolikusba jár ám. Csak nem adom a cigányok közé.”

Ennyire pályázatdús, pénznyelő időkben, amikor égből hull a manna, Brüsszelből jön a fejlesztési pénz, látszólag nem nehéz a polgármester dolga. Pedig az. Sokan emlegetik Varga úr extra merítését: az Ipoly-holtágnál kialakított horgászati és vízi centrumra, a „Robinson-szigetekre” több mint kétszázmilliót kapott egy egyesület közbeiktatásával. A város tele van baráti ingatlannal, nem mindegy, melyikhez társítható egy-egy reményteljes projekt. Nem mindegy, hogy a helyi előkelőségek fel tudják-e turbózni az ingatlanaikat. Nem mindegy, keletkezik-e a semmiből lebegő pénz.

Varga úr 2014-ben ért el arra a pontra, hogy munkásságának bázisát a városházán építse fel – alpolgármesterként. Mivel Stayer alpolgármestere, dr. Harikné dr. Havasi Beáta bizonyos tekintélynek örvend, ezt csak akkor tehette volna meg, ha város engedélyez egy plusz alpolgármesteri helyet. A kilencfős önkormányzat és a polgármester nem támogatta Varga tervét, pedig a hírek szerint a második alpolgármesterséget tiszteletdíj nélkül vállalta volna. Varga Béla 2016-ban sértődötten kilépett. Az önkormányzat engesztelő lépéssel kísérletezett. Varga igazi szakmai profilja a vállalkozásfejlesztés. Van egy tízhektáros terület a város szélén, a szécsényi önkormányzat már régebben kijelölte, hogy ott létesüljön vállalkozói park. A feladatot Varga úrra szabták. Stayer szerint kapott is a park tervéhez pénzt, paripát, fegyvert, ha belépett a városházára, az apparátus mindenben kiszolgálta.

– Talán joggal bízhattunk abban – mondja gunyorosan Stayer László –, hogy ezt fél kézzel meg fogja oldani, a megyén ezt könnyűszerrel átveri. Ehhez képest kaptunk egy levelet: a park terve kútba esett, nem illett a koncepcióba. Most akkor mi van, kedves Béla? A kis Robinson-szigetedre a kétszázmilliót ki tudtad küzdeni? Most majd kiállsz a választók elé, dinamizmust, gyorsítást ígérsz? Nem szakad le az ég?

A polgármestert ellenfelei három ügyben szokták tetemre hívni. Az egyik a messziről jött pesti káderek esete. Ezt a városban JESZ-problémának hívják. A JESZ nem más, mint a dicső rendszerváltó pártnak, az MDF-nek a jogutódja. Csapody Miklós mondta a bukáskor, valami nyom marad, mivel 2,3 százalékot kaptak, működési juttatás jár nekik, azt a cobákot le kell szopogatni. A JESZ egyik embere Hollós János, a hajdani Magyar Rádió egykor volt sztárriportere, az első ciklusbeli Orbán-interjúk kérdező embere. Az MDF történetének végső fázisában a párt utolsó sajtófőnöke volt. A mendemondák szerint milliós fizetéssel tömték ki. A polgármester szerint közszolgaként működik, bére meglehetősen átlagos. Fő profilja a városmarketing és az adatvédelem, de sajtóügyekkel is foglalkozik.

Fotó: Bazánth Ivola

A másik JESZ-es légiós, Horváth István („Holding Pista”, ahogy egyesek mondják) tulajdonképpen Gyömrőn lakik, az ő ösztönzésére alapította meg 2015-ben a város a nevezetes Szécsény Holding Kft.-t. Irányító, koordináló szervezetként a városüzemeltetés nonprofit cégeit fogná össze a szemétszállítástól a közétkeztetésig. A modell kritikusai szerint olyan, mint Budapest BKK-ja. A rendet, a takarékosságot kellene szolgálnia, de csak a bérköltségeket dobja meg, ami logikus, ha három cégből hirtelen négy lesz. A másik zűrös ügy a „tanulmánykérdés”, amit a sajtó bőven pertraktált. A szövegek (két alapműről van szó) állítólag hemzsegnek a plagizált részletektől, és igen magas flekkdíjért, oldalanként 370 ezer forintért készültek. A polgármester szerint fontos sorvezető volt szó, általa nyert a város negyedmilliárdot egy energetikai pályázaton. Az internetlekapcsolási ügy a harmadik vádpont, ám ennek bírósági következményei lettek. Első fokon a Balassagyarmati Járásbíróság a polgármestert 1 millió 250 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta, mert állítólag árammegszakítással önkényesen lekapcsolta a város internetszerverét, kilenc órára kiemelve a települést a széles sávú hálózatból. Minden informatikai rendszer megbénult a rendőrkapitányságtól a mentőszolgálatig. Egy régóta húzódó zavaros jogvita indulatos megoldása volt ez. Kérdésünkre a polgármester hangsúlyozza: az ítélet nem jogerős, nem történt lekapcsolás. Akkor mi történt, kérdezzük. Valami mégis történt. „De nem lekapcsolás”, ismétli a polgármester makacsul. Ennyiben maradunk, a másodfokra várunk.

Hogy a várost a nagy küzdés felkavarta-e, abban bizonytalanok vagyunk. Az utca néma, a közösségi média zajos. „Eljön a vég, előbb-utóbb felelősségre lesz vonva az egész bagázs, meg a haverjaik is” – írja János. „Idióta”, válaszol Győző. „Egymást zabálják”, írja egy harmadik. Van, aki javasolja, hogy Stayer úr induljon függetlenként.

A végeredmény nyilván ez lesz. A matektanár várhatóan indul, nyilván támogatói is lesznek. Reményteljes ellenzék Szécsényben már nincs. Az uniós választáson a Fidesz az átlag fölött, hatvan százalékot kapott. A Jobbik lett a második. Az MSZP egy derék zenetanárnőt indít.

Az Ipoly felől kékes pára száll, az eső újra elered.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.