Molnár Gyula alaposan lehagyta a többi ellenzéki jelöltet a Közös Ország Mozgalom felmérésében

2018. március 5., 08:36

Szerző:

Budapest 18. választókerületét, a XI. kerület egy részét és a XXII. kerületet lefedő körzetet is felmérette a Közös Ország Mozgalom, amely közvélemény-kutatásokkal kívánja segíteni a választókat és a politikusokat legesélyesebb ellenzéki jelöltek feltérképezésében – írja az Index. A portál szerint ez a választókerület azért is érdekes, mert ez Molnár Gyula MSZP-elnök körzete, vagyis külön szimbolikus, hogy az egyik nagy ellenzéki párt elnöke hogy szerepel. 

A kutatásból kiderült, hogy nagyon is lehet Molnár Gyula kerületének nevezni a körzetet, ugyanis messze ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt – noha ettől még nagy kérdés, visszalépnek-e javára más pártok indulói.

Az adatfelvétel itt is február 1. és február 19. között történt. Vagyis még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, amely a meglepő ellenzéki győzelem miatt elvileg növelhette az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát. A kutatásból, amelyet Závecz Research készített, s minden ajánlást gyűjtő jelölttel számolt, a következő eredményre jutottak:

  • Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) 42 százalék
  • Molnár Gyula (MSZP-Párbeszéd) 26 százalék
  • Staudt Gábor (Jobbik) 12 százalék
  • Hajdu Nóra (Együtt) 8 százalék
  • Pitz Dániel (LMP) 9 százalék
  • Orosz Anna (Momentum) 4 százalék

Látható, hogy ha február első felében rendezik a választást, a fideszes Németh Zsolt 42 százalékkal simán nyer ennyi ellenzéki jelölttel szemben, holott a kormányváltást akaró szavazók mintegy 60 százalékos többségben vannak.

Molnár Gyulának lehet esélye megverni a fideszes Németh Zsoltot – de csak akkor, ha mindneki támogatja

Ám a kispártok egyelőre, úgy tűnik, hogy nem mutatnának gesztust Molnárnak. Az LMP és a Jobbik jelöltje gyakorlatilag kizárta a visszalépést, az Együtt helyi jelöltje pedig azt mondta: „szükség van koordinációra, de ezt ne két párt döntse el papírlapok mellett, a legnagyobb esélyes mögé kell beállni”. Kérdés, Hajdu Nóra visszalép-e az adatok ismeretében. A Momentum jelöltje, Orosz Anna szerint ők akkor lépnek vissza, ha valahol van egy egyértelműen esélyes jelölt (itt ezek szerint van), és minden más támogatja (aligha).