Minden második magyar apa szívesen otthon maradna a kicsivel, de fél, hogy a fizetése kiesése túl nagy teher lenne

2018. szeptember 10., 16:12

Szerző:

Ezer apát kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak online felmérésében, akik 0-18 éves korú gyereket nevelnek. Ebből az derül ki, hogy minden második férfi úgy gondolja, hogy megfelelően kiveszi részét otthon a háztartásbeli feladatokból, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével.

A válaszadók 14 százaléka volt valamilyen gyermekgondozási támogatáson otthon a gyerekkel (TGYÁS-on, GYED-en vagy GYES-en), ugyanakkor szívük szerint ennél jóval többen töltenének hosszabb időt a gyerekkel, minden második apa szívesen maradna otthon a kicsivel.

Azok közül, akik nem mennének valamilyen gyermekgondozási segélyre,

a leginkább visszatartó ok, hogy túl nagy anyagi megterhelést jelentene a családnak az apa fizetésének kiesése,

illetve a férfi úgy érzi, munkája miatt nem engedheti meg magának. A megkérdezett apák 31 százaléka viszont azért nem maradna otthon a gyerekkel, mert úgy gondolja, egy gyereknek az anyja mellett a helye az első években.

apaeslanyafacebook.jpg
Fotó: Facebook

Saját bevallásuk szerint a háztartásbeli feladatok közül legtöbben a bevásárlást végzik a legszívesebben (85%), ezt követi a főzés és a rendrakás (60%), de a mosogatást és a takarítást is minden második apa szívesen végzi.

A gyerekkel kapcsolatos teendők közül

leginkább a fürdetést (87%), valamint a kisgyerekkel való sétálást (81%) szeretik az apák,

de sok férfinak az altatás (75%) és a pelenkázás is (66%) kedvelt tevékenység. A gyerekkel való sportolást az apák 61%-a szereti, az öltöztetésben pedig 58%-uk vesz részt szívesen.

Az apák fele pedig szeretné, ha az Apák napját is ünnepelnék az óvodában, iskolában, nemcsak az Anyák napját.

Az apák meghatározó szerepét a családban mutatja az is, hogy a megkérdezett férfiak 62 százaléka a saját apját tartotta a férfi mintának, akire gyerekként felnézett. A nagyapák is fontosak ugyanakkor a fiúgyerekek életében, az apák 32 százalékánál ők is hozzájárultak a követendő férfi mintához a kisfiúk szemében, a megkérdezettek 5 százalékánál pedig a tanárok is betöltötték ezt a funkciót. A válaszadók 17 százaléka vallotta, hogy megfelelő férfi minta nélkül nőtt fel.