„Minden jót két whisky között, Lajos!” – Deutsch üzent Simicskának, szerinte gyerekes piszkálódás az ellentmondást firtatni

2018. január 26., 23:23

Szerző:

Gyerekes piszkálódásnak tartja Deutsch Tamás a kérdést, hogy egy nappal a Stop Soros törvénycsomag-tervezetről szóló budapesti bejelentés előtt a fideszes EP-képviselők miért szavazták meg azokat az ajánlásokat, amelyekben az Európai Parlament a civil szervezetekkel való együttműködésre szólítja fel az EU tagországait. A politikus a Hír TV-nek beszélt erről, amelynek először a tulajdonosát, Simicska Lajost üdvözölte a „Minden jót két whisky között, Lajos!” fordulattal. Utána elmondta, hogy azért tartja gyerekes piszkálódásnak az ügyet, mert az EP ajánlásai alapvetően a nőkről, a nemek közötti esélyegyenlőségről és „az éghajlati igazságosságról” szólnak, és nem mondanak ellent a Stop Sorosnak. Hozzáfűzte, hogy olyan ajánlást, amely az illegális bevándorlást támogató szervezetekkel – szerinte ilyenek a Soros György által támogatott civil szervezetek – szólított volna fel együttműködésre. nem szavazott volna meg.

 

Deutschnak ez az érvelése kissé sántít, az EP összesen negyven ajánlása közül az egyik ugyanis úgy hangzik, hogy együtt kell működni a civil társadalmi és emberi jogi szervezetekkel annak érdekében, hogy a menekültek és a lakóhelyüket elhagyó személyek emberi jogait tiszteletben tartsák, egy másik pedig felszólít, hogy a nők és lányok bármilyen jellegű zaklatásának elkerülése érdekében a helyi civil társadalmi szervezetekkel együttműködve támogassák, erősítsék meg befogadó központokat, illetve vezessenek be ellenőrzési mechanizmusokat azokban az intézményekben, ahol nem állnak fenn a nemi erőszak megelőzéséhez szükséges minimális feltételek.

Korábban a szintén fideszes EP-képviselő Schöpflin György azzal védekezett, hogy nem tudta pontosan, mit is szavaz meg az EP-ben, a Fidesz-csoport szavazási listája szerint szavazott, és amúgy is, egy másfél órás, kimerítő ülésen kellett megnyomnia a gombot.