Minden eddiginél pofátlanabbul csúsztat Szijjártó államtitkára a CEU ügyében

2018. június 16., 12:09

Szerző:

Szabályosan a nyilvánosság pofájába röhögött, s ismét nem adott választ a kormány CEU-ügyben, ezúttal Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő „Mikor készül el a kormány állásfoglalása a Közép-európai Egyetem felsőoktatási törvénnyel összhangban lévő tevékenységéről?” című írásbeli kérdésére.

Az illetékes külgazdasági és külügyminiszter, azaz Szijjártó Péter nevében államtitkára, Magyar Levente „írt vissza” (válasznak ugyanis nehezen lenne nevezhető a rövid üzenet) Ungárnak, méghozzá összesen annyit:

„A felsőoktatási törvény világosan fogalmaz: Magyarországon egy másik ország diplomáját az az egyetem adhatja ki, amelyik rendelkezik az adott országban minősített és regisztrált oktatási tevékenységgel. A CEU eddig ennek a törvényi kötelezettségnek nem felelt meg. A miniszterelnöki megbízott valóban járt az Egyesült Államokban annak vizsgálata érdekében, hogy a CEU ezúttal már megfelel-e a törvényben rögzített feltételeknek.”

A meglehetősen pofátlan válasz nem csak a kérdéslényegére nem válaszol, de egyúttal megfogalmazásával azt a hamis látszatot kelti, mintha a CEU eddig törvényt szegett volna. Holott a Közép-európai Egyetem (CEU) hiába éppen Soros Györggyé, eddig is és jelenleg is minden törvényi kötelezettségének eleget tett. Az, hogy a Fidesz-KDNP tavaly módosította a felsőoktatási törvényt csak azért, hogy a CEU ne működhessen Magyarországon, valahogyan kimaradt az államtitkári válaszból. Ahogyan az is, hogy a jogszabály alkotmányossága, továbbá nemzetközi jogi legitimitása erősen megkérdőjelezhető, hiszen az Alkotmánybíróság nem döntött a törvényről, miközben az ellen éppen az Európai Unió Bíróságán folyik per, miután ellentétes az uniós alapszerződéssel.

CEU-melletti tüntetéssorozat, jogi eljárások, nemzetközi tiltakozás – a kormány nem kapott észhez

Ugyanakkor azt még mindig nem tudni, hogy ha egyszer 2017 októbere óta nem tudta az állam megvizsgálni, érvényes-e a CEU és New York állam közt a megállapodás, erre mikor kerül sor, illetve van-e bárminemű határideje az egyébként nyilvánvalóan „Soros-ellenes” ügyletnek. Pedig nagy kérdés, június végéig, azaz a következő két hétben lezárul-e a vizsgálat, hiszen amennyiben nem, úgy a CEU kénytelen lesz Bécsbe költözni, s ott kezdeni meg a következő szemesztert.

És hogy mindez miért veszteség? Ugyan Kövér László szerint bármely egyetem lehet olyan jó, mint a CEU, valójában például csak a tekintélyes Quacquarelli Symonds- (QS) listán, amely évente 48 tantárgy szerint 151 ország 1130 felsőoktatási intézményét rangsorolja, a CEU öt tudományterületen – politikában, szociálpolitikában, szociológiában, történelemben és filozófiában – is az első száz közé került. Más magyar egyetem egyik mérvadó listán sem szerepel a világ legjobb háromszáz intézménye között.

Ráadádásul a CEU adók, járulékok és szolgáltatási díjak fizetésével évente több mint hétmilliárd forinttal járul hozzá a magyar költségvetéshez.

Az egyetem várható költözéséről és annak következményeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.