Mindegyik város nyert a közvilágítás felújításán, amelyik elkerülte Orbán Viktor vejét

2018. február 22., 10:31

Szerző:

Sokkal jobban jártak azok a települések, amelyek nem Tiborcz István egykori cégével, az Elios Innovtív Zrt.-vel szerződtek.

Népszava cikke szerint Hajdú-Bihar megyei A nyolcezer fős Polgáron befektetés nélkül korszerűsítették a közvilágítást, mégpedig úgy, hogy minden költséget a beruházást végző magyar cég előlegezett meg, a város pedig a csökkent rezsiből származó megtakarításból, tizenkét év alatt fizeti ki a fejlesztés árát. Ezután az évi tízmilliós plusz bevétel már az önkormányzatot gazdagítja, akár további tíz-tizenöt évig. Ideális esetben akár 25-30 év is lehet az új lámpák élettartama. Az 1100 lámpatest cseréjével járó projektet márciusban fejezik be, az egész pedig hpozzávetőlegesen 120 millióba,

egy lámpatest cseréje 109 ezer forintba került. Az „Elios-városokban” Hódmezővásárhelytől Pécsen és Szekszárdon át és Vácig 139-217 ezer forintba kerültek a világítótestek.

A Polgár közvilágítását megújító cég azt is vállalta, hogy a forgalmasabb csomópontokon és középületek mellett nagyobb fényerejű lámpákat helyez el. Sem állami, sem EU-sforrást nem használtak fel, s önrész sem kellett a beruházáshoz, a kivitelező a saját tőkéjét kockáztatta, amikor voltaképp megelőlegezte a városnak a költségeket.

Fotó: Youtube

Ráadásul a polgáriak utánanéztek, kivel szerződnek, a berettyóújfalui cégnek pedig több referenciája is volt, hisz hasonló konstrukcióban végezték el Tiszacsege, Egyek, Nagyrábé és Bocskaikert közvilágításának korszerűsítését is. De

Salgótarjánban is ennek a cégnek a fejlesztése nyomán nem 110 millió, hanem csak 40 millió forint az áramszámla.

Nyert a közvilágítás korszerűsítésén a Somogy megyei Nagyatád is, ahol 2015-ben állami forrásból 1503 lámpatest újulhatott meg 137,9 millió forintért, vagyis

darabonként átlagosan 91 800 forintért, ami jelentősen olcsóbb, mint az „Elios-városokban” kiszámlázott 139-217 ezer forintos világítótestek.

A nagyatádi lámpák azóta is kiválóan működnek, 47 százalékkal csökkent a közvilágításra fordított éves kiadásuk. 12 millió forint marad náluk az energia-megtakarításon és a jelentősen olcsóbbá vált karbantartási átalányon.

Hasonlóan jól járt a lámpacserével Balatonberény is, amely 15 százalékos önerővel, 85 százalékos állami támogatással cserélte ledesre közvilágítását négy évvel ezelőtt, szintén a csurgói cég kivitelezésében. Itt 46 millió forintba került az 584 lámpatest cseréje vagyis

darabonként 78,5 ezer forintba, ami szintén jelentősen elmarad az Elios árától. Ráadásul világítanak is a lámpák, s nincsenek félhomályos utcák, mint például Zalaegerszegen.

Dombóváron, ahol egy civil szervezet jelöltjei a 2014-es önkormányzati választáson megverték a Fidesz-KDNP aspiránsait, egy pesti cég nyerte, a korszerűsítési pályázatot évi 19 milliós ajánlattal. Az áramdíj 58 százalékos megtakarítása fedezi a pesti cég által benyújtott éves számlát, miközben a rendszer felújítására, a LED-es fényforrások cseréjére nem kell költeniük. Tizennégy év múlva a 2923 fényforrást működtető rendszer átszáll Dombóvárra.

A Baranya megyei Bólyon 2012-ben a város 500 köztéri, 42 wattos kompakt fénycsövét 15 wattos LED fényforrásokra cserélték, s ezt a munkát egy komlói cég 10 millió forintért végezte el, öt év garanciát vállalva. Az utcák megvilágítása 2-3 százalékkal lett jobb,

az önkormányzat villanyszámlája pedig 7 millióról 2,7 millióra csökkent.

Az 1800 lelkes Szederkény 2014-ben cserélte le 150 kompakt utcai fénycsövét LED-re, saját forrásból. Ez a beruházás is megtérült 3 év alatt, A szederkényi közvilágítás korszerűsítését egy pécsi cég végezte, amely egyébként szeretett volna szerepet vállalni az 1,1 milliárdos pécsi világításkorszerűsítésben, ám ott az Elios ellen senkinek nem volt esélye.