Milliárdos kártérítést söpörhet be a Heineken

2017. március 20. 10:57

Ha a lex Heinekent végrehajtják és arra kényszerítik a céget, hogy levegye a Magyarországon forgalmazott sörösüvegekről a vörös csillagot, akkor több milliárdos kártérítést ítélhetmeg a Heinekennek az európai bíróság. Ezt Sándor Zsuzsa volt bíró mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Sándor Zsuzsa a Klubrádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vörös csillag nem csak önkényuralmi jelkép. Sokkal régebben használják, teljesen más összefüggésben, így például a Heineken 1889 óta teszi üvegeire, amikor a kommunizmus még meg sem született.

A volt bíró elképesztőnek nevezte, hogy ebben a védjegyvitában, amely egy székelyföldi cég és a Romániában működő Heineken között van, a Büntető Törvénykönyv módosításához nyúl a magyar kormány. Egyébként a Csíki sört előállító cég egyik tulajdonosa ugyanúgy holland, mint a Heinekené – tette hozzá.

Ebben a Btk.- módosításban teljes abszurdum az is, hogy a kormány egyedi határozatában felmentést adhat a törvényi tilalom alól vagyis megint lesznek kivételek, ez kettős mérce - mondta.

Az előzmények ismeretében teljesen világos, hogy ismét egy személyre (ez esetben egy jogi személyre) szabott nonszenszszel van dolgunk – írta blogján a volt bíró, aki emlékeztetett: vörös csillag ügyben Magyarország eddig már két pert is elveszített Strasbourgban.

Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát.