Milliárdokat vehet ki a dohányüzletből Lázár János barátja

2018. május 29., 09:30

Szerző:

3,4 milliárd forintos osztalékot vehetett ki Sánta János érdekeltsége és a BAT cége a trafikellátás monopóliumából az Országos Dohányboltellátó Kft.-ből – írja a 24.hu.

Lázár János barátjának cége nyilvános pályázat nélkül kapta meg annak idején a koncessziós jogot arra, hogy ellássa áruval a dohánykiskereskedőket. Az Országos Dohányboltellátó Kft. csak 2015 nyarán alakult, de 2016-ban már csaknem 3,3 milliárd, tavaly pedig 3,6 milliárd forint nyereséget mutatott ki.

A 24.hu szerint a nyereségből év közben már kivettek 2 milliárd forintot, a többit most fizetik ki. Így döntött az Országos Dohányboltellátó taggyűlése, amely összességében 3,43 milliárd forint osztalék kifizetését hagyta jóvá a tulajdonosoknak, azaz a törzsbetétek 49 százalékát birtokló BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek, illetve a többségi tulajdonos Tabán Trafik Zrt.-nek. Egy évvel korábban 2,52 milliárd forint osztalékot szavaztak meg, így két év alatt csaknem 6 milliárd forintot hozott a dohánynagykereskedelmi monopólium.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.