Miért pont Zaid Naffáról mondott volna igazat a Fidesz?

2017. december 13., 06:56

Szerző:

Semmi közünk hozzá, Jordánia döntött Zaid Naffa tiszteletbeli konzullá kinevezéséről – válaszolta rendre a külügy azokra a kérdésekre, amelyekben az ellenzék azt firtatta, hogyan lehet tiszteletbeli konzul és Orbán Viktor közvetlen környezetében egy olyan ember, aki megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, amikor magyar állampolgárságot kért. 

A válasz abból a szempontból tökéletes, hogy nem fejti ki az igazság minden szeletét. Ugyanis az első Orbán-kormány kérte, hogy Zaid Naffa legyen Jordánia tiszteletbeli konzulja Budapesten – írja a Magyar Nemzet Demeter Márta LMP-s képviselő iratbetekintése után. Az ellenzéki képviselő belenézhetett a korábbi iratokba, amelyekből kiderült: még az első Fidesz-kormány kezdeményezte Jordániánál 1999 nyarán Naffa tiszteletbeli konzullá jelölését. Legalábbis erre utal a jordán nagykövetség magyar külügynek írt levele, amelyben a Naffa konzullá jelöléséről szóló magyar szóbeli jegyzékre utalva megjegyzik: „van szerencséjük” tájékoztatni Magyarországot arról, hogy „Naffa úr jelölését” továbbították „az illetékes jordán hatóságoknak a megfelelő lépések megtétele érdekében”. 

Zaid Naffa

Demeter Márta most azt is kiderítette, hogy Naffa már 2000 nyarán is – vagyis szintén az első Orbán-kormány alatt – próbálkozott az állampolgársági kérelem benyújtásával. Miután már akkor sem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, az akkori Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal elutasította a kérelmét, így végül a több mint egy éven át húzódó procedúra után, 2001 őszén a köztársasági elnök sem bólintott rá a honosítására. 

Mindez azonban nem zavarta a hazai politikát, Naffát ugyanis az 1999-es nagy egyetértés ellenére csak 2003-ban, már szocialista kormány alatt nevezték ki tiszteletbeli konzulnak, a pozíciót pedig azóta is töretlenül őrzi.

Zaid Naffa egyébként a nyolcvanas évek eleje óta él Magyarországon, bár egy aranycsempészési történet miatt korábban az is felmerült, hogy kiutasítják. A kilencvenes években a Jordan Tours utazási iroda volt érdekeltségében – egy időben tulajdonosa volt. (A cég 2005-ben csődbe ment, már kifizetett utakat mondott le, és miután kiderült, hogy megsértette a vagyoni biztosítékadás előírásait és megszegte az utasok kiutaztatására és hazautaztatására vonatkozó rendelkezéseket is, a bíróság törölte az utazási hivatalok nyilvántartásából.) Naffa segítette a körözés alatt álló szaúdi milliárdos, az azóta elhunyt Ghaith Pharaon magyarországi beutazását, akinek társaságában 2016-ban többször találkozott Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.