Micsoda elégtétel: Merkel meghívta Orbánt Berlinbe

2018. június 19., 09:50

Szerző:

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál – tudta meg Fideszes és kormányzati forrásból a Népszava. A lap információi szerint Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, ellenben a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja.

Ha létrejön a találkozó, az komoly elismerés lesz az április 8-án ismét kétharmadot szerzett Orbán-kormánynak, még akkor is, ha a német kancellár nyilván nem fogja szó nélkül hagyni sem a CEU ügyét, sem a „Stop Soros” törvénycsomagot, amelyek miatt még az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is arról beszélt a Der Spiegelnek, hogy nem kötelező a pártcsalád tagjának lenni (a Fidesz erre finomított is a törvénytervezeten). Merkel ugyanakkor a múlt héten komoly szóbeli gesztusként arról beszélt egy interjúban, hogy a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi.

A meghívás ténye azért is jelentene komoly fordulatot a magyar-német kapcsolatokban, mert ezek tavaly még rég nem látott mélyponton voltak. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.