Mi a legjobb védekezés a bevándorlás ellen? Hát a nemzeti konzultáció

2017. szeptember 22. 09:49

A „Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáción való részvételre kér Orbán Viktor miniszterelnök mindenkit, mert szerinte az emberek ezzel segíthetnek abban, hogy Magyarország meg tudja védeni magát a bevándorlással szemben. A terv le van írva, maga Soros György tette közzé: pontokba szedte akciótervét arról, mit kellene tenni szemben azzal, amit a magyar kormány javasol – mondta pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Szerinte e terv pontról pontra történő végrehajtásán dolgoznak a brüsszeli bürokraták.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A „Soros-terv" valóban létezik, persze nem olyan formában, ahogy azt a Fidesz kommunikálja. Soros György három alkalommal foglalta össze elképzeléseit a migrációs válság kezelésére, a véleménye  valamennyit mindig változott a helyzet alakulásának megfelelően. Tehát a hétpontos Soros-terv:


  1. Évente 300 ezer menekült biztonságos és rendezett módon való befogadása. 2015-ben először egymilliót írt, aztán 500-600 ezerre csökkent, végül lett belőle 300 ezer. A lényeg, hogy a beáramlás szabályozott legyen és megfeleljen Európa felszívóképességének.

  2. A külső határok megerősítése.

  3. Pénz. Legalább évi 30 milliárd eurót kellene kapnia a fogadó országoknak a helyzet kezelésére, a feltételek megteremtésére, menekültek integrálására.

  4. Közös határvédelem, közös és egységes menekültkérelem-elbírálás és menekültáthelyezés.

  5. A kötelező kvóták eltörlése, önkéntes részvétel az áthelyezésben.

  6. A probléma helyben kezelése, az EU nagyobb segítsége a konfliktusos térségekben menekülteket fogadó országok és Afrika felé.

  7. Befogadó, az integrációt segítő környezet megteremtése.


A hét pontból öt megegyezik a kormányoldal által szajkózott követelésekkel, az utolsó abból a szempontból pillanatnyilag nem releváns Magyarországon, hogy a kormány egyetlen menekültet sem akar látni, így nem kell befogadó környezetet teremtenie, az első pontban pedig a befogadandók számában lehet vita. Mert azt még a magyar kormány és a Fidesz egyetlen vezetője sem mondta ki, hogy soha egyetlen, valóban az életéért futó menekültet nem fogadunk be. Legfeljebb ezek számát akarják mindenféle eszközzel a lehető legkisebbre csökkenteni.

Hiába azonos azonban Soros ördögi terve legalább 75 százalékban a kormány követeléseivel, Orbán továbbra is az első számú közellenségnek tartja, persze elsősorban a belföldi porondon. Ehhez a küzdelemhez kell szerinte a nemzeti konzultáció, mert a kérdés az, hogy hogy van-e elég ereje a harchoz „Brüsszellel", és „a válaszom az, hogy nincs". Arra van szükség – mondta –, hogy az emberek megerősítsék azt a felhatalmazást, amelyet általános jelleggel a választáson megadtak, és így azzal érvelhet a nemzetközi porondon, hogy a magyar nemzeti közösség nagy többsége ugyanazon az állásponton van, mint a miniszterelnök.