Mészáros Lőrinc meghekkelte a Balatont

Balatoni szállodák, kempingek, ingatlanok, lakóparkok, kikötők, sportlétesítmények, borászat, termőföldek, építési megbízások – akármerre nézünk, Mészáros Lőrincet és cégeit látjuk. Lépésről lépésre vagy inkább kormánydöntésről kormánydöntésre vásárolja fel a magyar tenger környékét a felcsúti oligarcha. A modell egyszerű: előbb az állam feltőkésít, ellehetetlenít, jogszabályt módosít, kiskaput nyit vagy éppen támogatást címkéz, aztán jön Mészáros Lőrinc, és bevásárol.

2018. június 29., 07:16

Szerző:

– Csak azt kell figyelni, hogy a kormányzat milyen fejlesztési célokra szán hazai vagy uniós forrásokat, s azonnal sejthető, hogy ott hamarosan Mészáros Lőrinc is megjelenik – tanácsolja egyik beszélgetőpartnerünk. – A Fidesz gazdasági holdudvara minden egyes forintért lehajol, hogyne lett volna vonzó például egy ötmilliárd forintos állami kempingfejlesztési program árnyékában kempingeket vásárolni a Balatonnál?

Mint mondja, a Balaton partján is az a gyakorlat látszik, amit úgy általában másutt is működtet a Fidesz. Vagyis ha valamiben lehetőséget és pénzt látnak, akkor első körben a helyi vagy a már ott megtelepedett érdekeltségeket, vállalkozásokat lehetetlenítik el. Az önkormányzat például hoz egy olyan rendelkezést, amely többletköltségekkel, plusz adókötelezettségekkel terhel meg egy már amúgy is haldokló vállalkozást. Ha még nagyobb pénzről van szó, akkor törvényt módosítanak vagy új jogszabályokat alkotnak. Például egyszer csak már nem tilos a tómeder csökkentése vagy az építkezésekhez nem szükséges vízpart-rehabilitációs terv.

A kormányzat álláspontja szerint „a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára”. Legalábbis ezt mondta egy tavalyi kormányinfón Lázár János egykori, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki korábban, 2016-ban, a Balaton-törvény módosításának aktív résztvevőjeként segítette elő, hogy szabad utat kapjanak s enyhébb szabályozási feltételeknek kelljen megfelelniük a part menti új beruházásoknak.

Ugyan nehezen követhető, hogy éppen milyen forrásokat címeznek meg a Balatonhoz kapcsolódó fejlesztésekre, de az biztos, hogy a 2016-ban elfogadott balatoni programban több mint 365 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig. A támogatott stratégiai célok között szerepelnek a turisztikai fejlesztések, az egészséges Balaton-termékek, a vízminőség, a biztonság, a közúti, a vízi és a légi közlekedési infrastruktúra javítása, a terület- és humánerőforrás-fejlesztés, a járműpark, továbbá a turisztikai szolgáltatások modernizálása. Ebből a pénzből ötmilliárd forintot kizárólag a kempingek modernizációjára, infrastruktúrájuk fejlesztésére címeztek meg.

Légifotó - Tapolca

Az, hogy van állami és uniós pénz a Balaton környékén, évek óta egyértelmű. Nem véletlen tehát Mészáros Lőrinc megjelenése a térségben.

A 168 Óra az elsők között írta meg 2016-ban, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül a korábban Leisztinger Tamás tulajdonában lévő Hunguest Hotels. A szállodaláncot a Konzum Nyrt. vette meg, amelynek többségi tulajdonosa a volt felcsúti polgármester. A csomagban olyan balatoni szállodák vannak, mint a hévízi Hotel Helios, a Hotel Panorama, a tapolcai Hotel Pelion, a keszthelyi Hotel Helikon. A kempingeket üzemeltető Balatontourist pedig 2017-ben került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, ugyancsak a Konzum-csoporton keresztül.

Idén tavasszal jelentette be a Konzum vezetése, hogy a társaság Magyarország legnagyobb turisztikai vállalatává akar válni. A cég két lépésben megvalósított tőkeemeléssel kizárólagos befolyást szerzett a BLT Group Zrt.-ben. Az előbbi társaság tulajdonában volt a Balatontourist-csoport, valamint a Balatonakali Strand Kemping, a Balatonalmádi Yacht Kemping és még egy fejlesztés alatt álló ingatlan. Ugyanekkor jelentette be a Konzum, hogy megveszi a Hunguest által üzemeltetett Bál Resort Hotelt is. A tőkeemelés célja volt az is, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-t és a Balatontouristot egy közös szakmai irányítással működő turisztikai csoportba szervezhessék.

A Balatontourist saját üzemeltetésben és franchise-rendszerben jelenleg tíz kempinget működtet a Balaton körül, a társaság tavalyi árbevétele meghaladta a nettó 1,3 milliárd forintot – közölte a Konzum. A vállalat létesítményeiben több mint 188 ezer vendég fordult meg a 2017-es szezonban, akik összesen 655 ezer vendégéjszakát töltöttek a Balatontourist szálláshelyein. A Hunguest Hotels 25 szállodát működtet saját üzemeltetésben vagy franchise-rendszerben. A vállalat saját üzemeltetésű szállodáiból származó szakmai árbevétele elérte a nettó 16,5 milliárd forintot, a hotellánc létesítményeiben összesen 404 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el az elmúlt évben. A tranzakciók után a Hunguest Hotel Zrt. mellett összesen 18 belföldi és öt külföldi szálloda tulajdonosa lesz a Konzum – hozta nyilvánosságra a társaság.

Itt azonban nincs vége a Balaton bekebelezésének. A Magyar Narancs térképezte fel a Mészáros család agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. balatoni terjeszkedését. Tavaly nyáron vette meg a társaság Demján Sándor több mint százhektáros Balaton-felvidéki szőlőültetvényét. Így ma már Mészárosé a Tihany-Vin Kft., a Badacsonyi Pincészet Kft., a Canter Borház Kft. és a Tihanyi Borászati Kft. is.

Ahogyan azt a Magyar Narancs megírta, hogy, hogy nem, adódott a lehetőség, hogy összekössék a turizmust és a borászatot. Tavaly ősszel ugyanis Zánka képviselő-testülete a Budakalász 66 bevonásával a község településrendezési tervének módosításáról egyeztetett. A település keleti határában lévő Canter Borházat ugyanis borhotellé szeretnék bővíteni. Zánka polgármestere a tavaly decemberi közmeghallgatáson azt mondta, a település jól jár a szállodával, hiszen az új munkahelyeket és extra adóbevételeket teremt. Ráadásul Mészárosék húszmillió forintot is felajánlottak az önkormányzatnak, amit „például a környék útjainak javítására fordíthatnának”. Ezért cserébe igazán nem probléma a jelenlegi erdős területet feláldozni és engedélyezni a nagyobb beépíthetőséget.

Szabadidő - Kánikula a Balatonon

Nemcsak a miniszterelnök barátja, de a veje, Tiborcz István is megkedvelte a Balatont. A hozzá kötődő Pannon Tessera Hospitalis cég birtokában van ugyanis a keszthelyi Balaton-part két híres szállodája, a műemléki besorolású Hullám és a felújítás alatt álló Helikon. Igaz, Mészáros Lőrinc nem marad ki teljesen ezekből az üzletekből sem, ugyanis a Helikon és a hozzá tartozó sportlétesítmények finanszírozását a B3 Takarék végzi.

Tiborcz István első nagy balatoni fogását az Átlátszó írta meg. A keszthelyi vitorláskikötő működtetési jogát 2012-ben adta át az önkormányzatnak a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart). A megállapodás egy opciós szerződést is tartalmazott a Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-vel, e szerint az önkormányzati társaság 2014 végéig 330 millió forintért megveszi a kikötőt, ha pedig mégsem tenné, akkor 50 milliót fizet a Bahartnak. A határidő lejárta előtt az önkormányzati cég élt az opciós jogával, majd másnap eladták a Keszthelyi Yachtkikötőt egy Tiborcz István résztulajdonában álló társaságnak. Tiborczék a vételáron túl kifizették a társaság 23 millió forintos tartozását is, és nemcsak a kikötő üzemeltetési joga lett az övék, de a város tulajdonában lévő, 7600 négyzetméteres terület bérleti joga is. 15 évre, havi 300 ezer forintért – mindez pályázat nélkül valósulhatott meg.

Vagyis: a NER felfedezte magának a Balatont. Azt a lehetőséget látja benne, ami mindig is ott volt, de senkinek sem sikerült megvalósítani. Ez pedig egy olyan Balaton, ahol az év 365 napján lehet aktívan pihenni, s nem öt hétig tart a szezon. A mostani befektetők annyival vannak kedvezőbb helyzetben a korábbiaknál, hogy a kormány komoly forrásokkal támogatja a Balaton kisajátítását. A Balaton mindenkié – tolmácsolta egykor Orbán Viktor szavait Lázár János. Csak azt nem mondta, hogy a mindenki alatt nem ugyanazt érti, mint a hallgatósága. 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.