Mészáros Lőrinc köre lenyúlta a bélmegyeri vadászok földjét, ahová helikopterrel jár mészárolni az elit

2018. március 28., 09:50

Szerző:

Az RTL Klub Házon kívül című műsora számolt be annak a három vadásznak, Lovas Józsefnek, Lovas Mihálynak és Komáromi Mátyásnak a történetéről, akik szembeszálltak Mészáros Lőrinc családjával.

A Békés megyei Bélmegyeren élő vadászokat a saját, 25 éve művelt földjükről akarta elzavarni egy férfi, aki a 

Mészáros Lőrincnek, a 250 kilométerre fekvő Felcsút fideszes polgármesterének a vadászaként mutatkozott be.

Mészáros Lőrinc vette meg ugyanis a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t és azzal együtt a romantikus-eklektikus stílusban épült, 17 szobás műemlék vadászkastélyt a hozzá tartozó két apartmannal.

Mészáros Lőrinc bélmegyeri vadászpalotája kívülről
Fotó: RTL Klub

Csakhogy a kastélyhoz nem tartozott vadászterület, a vadászati jog a helyi vadászoké volt, két éve viszont, már a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. megvásárlása után újraosztották a vadászterületeket az országban, így Bélmegyeren is négyfelé vágták. Az egyik vadász szerint

a tájegységi határokat nyilvánvalóan úgy rajzolták meg, hogy a kastély körül meglegyen az a 4200 hektár, amelyen ők vadászni szerettek volna.

Később azonban összehívtak a földtulajdonosoknak egy gyűlést, amelyen váratlanul kizárták a három vadászt a saját földterületéről. A vadásztársaságnak, amely elvitte a helyiek elől a vadászterületet, Mészáros Lőrinc 25 éves fia, ifj. Mészáros Lőrinc az elnöke. Ugyanerre a területre járt vadászni a rénszarvasölő Semjén Zsolt, de megfordult itt a Lázár János, valamint Harrach Péter is – derült ki.

Fotó: RTL Klub

A helyiek virtigli luxusvadászatokról számolnak be az RTL-nek, olyanokről, amilyeneknek korábban Semjén Zsolt svéd turnéit is leírták:

  • Mészáros Lőrincék helikopterrel érkeztek vadászni, mert olyan rosszak az utak, hogy ide autóval borzasztó lejönni.
  • A lőállásokat műfüves gyepszőnyeggel látták el, hogy a „szép, bokszos” cipőben lehessen menni, ne kelljen a csizmát összesározni.
  • Ezeken a vadászatokon nincs többórás gyalogos vadkeresés, hanem a gazdák földjeire, egy kis erdőtől pár méterre leteszik a lőállásokat, majd az erdőből a karámokban nevelt fácánokat eléjük terelik, hogy elég egyszerű legyen lelőni az állatokat.

A három férfi  mégsem nem törődött bele a ebbe, bíróságra ment, mondván, sok dolog szabálytalan volt a közgyűlésen, amin kizárták őket. De a a papírok, hogy, hogy nem, eltűntek.

Végül mégis nyertek, a bíróság megállapította, hogy szabálytalanul zárták ki őket a vadászterületről. Csakhogy az ítélet nem jogerős, így a helyiek vadászháza zárva van, míg Mészárosék vadászházában a forgatás alatt is rendezvény volt. Mészárosék vadászhatnak, a helyiek viszont nem lőhetnek a puskáikkal a területen. „Ami nagyon fájó, hogy azt halljuk, hogy megy a fácántelep felújítása, meg vadkacsatelepet akarnak csinálni. Nagyon úgy néz ki, hogy nagyon biztosra mennek ők, mert itt semmi nem állt meg, itt megy a vadászat továbbra is” – mondta az egyik vadász.