Nemzeti érdek: Mészáros Lőrinc palackozóüzeméhez építenek autópályalehajtót kétmilliárd forintért

2019. július 19., 13:10

Szerző:

Új autópálya csomópont épül az M1-es autópálya Tatabánya és Bicske közti szakaszán, Szárliget térségében. A jelek szerint azért van szükség a lehajtóra, hogy ott van Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Vivienvíznek a palackozóüzeme – írja a G7.

Elvileg nem csak a Vivienvíz található az új csomópont mellett, hanem az M1 ipari park is, az azt üzemeltető Bicske-M1 Ipari Park Kft. azonban tavaly megszűnt.

Nem messze van onnan egyébként a tavaly decemberben átadott óbaroki pihenőhely, a kamionos parkoló tulajdonosa nem más, mint Mészáros Lőrinc.

Átadták az Autohof Óbarok kamionos pihenőhelyet
Fotó: Bodnár Boglárka

A lap szerint felmerülhet, hogy akkor a szomszédos falvak miatt volt szükség az új csomópontra. A 2018-as adatok alapján 2494 fős falu településfejlesztési koncepciója 2018 decemberében készült el, abban pedig nem szerepelt a csomópont.

Szakemberek szerint anélkül is kiváló a település közlekedési kapcsolata. Gyorsforgalmi összeköttetéssel rendelkezik az M1-es autópálya irányába, és érinti az 1-es számú főútvonal, illetve az 1-es számú Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal.

Tavaly készültek el a településrendezési tervek, az építési engedély is, a közbeszerzést kiírták, majd módosították a szerződést. A munkát a Duna Aszfalt Kft., illetve a Reaszfalt Kft. nyerte el nettó 2 milliárd forintért, ebben a tervezési munkák és az engedélyek beszerzésének költségei is benne vannak.

A G7 azt írja, hogy amíg az új csomóponttal igencsak siettek, addig a több ember életére hatással lévő tervekkel nem kapkodtak ennyire. A közelben ugyanis az M1-es autópályát az M0 és Tatabánya között a közeljövőben szeretnék 2×3 sávosra bővíteni, és a tervezők további csomópontok építését is szükségesnek látják. Ezek a munkák azonban várhatóan csak 2021 után, a sztráda bővítésekor indulhatnak.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.