Mészáros Lőrinc hatvanmilliót kapott... szőkemangalica-megőrzésre

2017. november 15., 14:22

Szerző:

Hatvanmillió forint uniós támogatást kapott Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. még márciusban. A tőke odaítéléséről szóló uniós pályázati oldal szerint ezt az összeget a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére kapta a Búzakalász – írja a Zoom.

Mészáros vállalkozása 2014-ben mangalicatelepet hozott létre Felcsút közelében. A mostani vonatkozó pályázati kiírásban márpedig az szerepel, hogy a sertések esetében mindhárom mangalica, vagyis a szőke, a fecskehasú és a vörös mangalica után is igényelhető volt brüsszeli hátterű forrás. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Búzakalásznak folyósítandó tétel ráadásul igen tekintélyesnek számít a megítélt összegek között, ezen a jogcímen ugyanis 978 esetben hagytak jóvá szubvenciót, és ezek közül a 27. legnagyobb a Búzakalászé.

A pályázat szövege szerint a felhívás célja: az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták nőivarú állományának a fajták eredeti tartási, takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek közötti megőrzése. A kiírás 13 támogatható fajt említ, a sertés esetében a már említett három fajtát. A dokumentum azt is részletezi, hogy melyik faj esetében mennyi az igényelhető forrás összege állatonként. A sertés esetében ez éves szinten 198 euró.

Ebből, valamint a 60,06 milliós szubvencióból az áll össze, hogyha a Búzakalász valóban a mangalicatenyésztésre kapta a pénzt, akkor közel ezer tenyészkocával rendelkezik.