Mentés: Mellár Tamás belép a Párbeszéd-frakcióba, noha korábban kategorikusan állította, független marad

2018. május 20., 16:40

Szerző:

Facebook-oldalán jelentette be Mellár Tamás, hogy noha korábban azt ígérte, független parlamenti képviselőként fogja vinni Pécs ügyeit, Karácsony Gergely hívására és kérésére mégis megmenti a Párbeszéd-frakciót.

Mint írta: „Teszem ezt azért, mert nem nézhetem tétlenül, hogy az ellenzék egyetlen összefogási kísérlete is meghiúsuljon. Egyesek felelőtlen döntése miatt olyan helyzet alakult ki, amelyben nem maradhatok passzív, hanem tevőlegesen segítenem kell az ellenzéki pártok együttműködését”. Mellár azt is írta: közismert, hogy Karácsony Gergely (a Párbeszéd párt elnöke) politikai nézeteivel alapvetően egyetért, éppen ezért vállalta az ő miniszterelnök-jelöltségét segítő tanácsadó testületben és az általa összeállított árnyékkormányban tevőleges szerepet a választási kampányban. „Ezekről a szerepvállalásaimról a választói körömbe tartozó szavazópolgárokat is tájékoztattam.”

A függetlenként, ám a baloldali pártok támogatásával egyéni képviselői mandátumot nyert Mellár azt is írta: „a Párbeszéd frakcióba való belépésemmel nem veszítem el függetlenségemet, mert

  • egy olyan szerződést kötöttem a frakció vezetésével, amelynek értelmében nem vonatkozik rám a frakciófegyelem, tehát továbbra is a saját meggyőződésem és lelkiismeretem szerint szavazhatok,
  • a hozzászólásaimban és a bizottsági munkában ugyancsak szabad kezet kapok, a saját megítélésem szerint járhatok el,
  • nem leszek semmilyen pártnak sem a tagja.”

Mellár bejegyzésében arról is írt: „jól tudom, hogy döntésemmel a saját helyzetemet nehezítem, mert új támadási felületet nyitok. Mindezt mérlegelve, mégis a belépés mellett döntöttem, mert most sokkal fontosabb az ellenzék perspektivikus együttműködésének az előmozdítása, mint a saját rövid távú érdekem.”

Fotó: Merész Márton

Mellár döntéséhez szavazói megértését kéri, s ígéri, továbbra is őket fogja szolgálni. Érdekes ugyanakkor a magyarázat, hiszen Mellár korábban kategorikusan és határozottan elutasította, hogy bármely párthoz csatlakozzon. Sőt, egy, a zoom.hu-n megjelent nyilatkozatában már a választási eredmények ismeretében a következőt ígérte:

„függetlenként indult, így kapott bizalmat a választóktól, így is megy a parlamentbe, egyik párt mellé sem áll be, az árulás lenne. Az indulása előtt több megkeresés érkezett, de mindegyikre nemet mondott.”

Megírtuk: Karácsony Gergely azután kereste meg telefonon és kérte Mellárt, hogy csatlakozzon a képviselőcsoporthoz, hogy a Párbeszéd-frakciót a Liberálisok képviselőjének, Bősz Anettnek kilépése után a megszűnés fenyegette. A Párbeszédnek ugyanis pénteken, mint arról szintén beszámoltunk, 3 napja maradt arra, hogy találjanak valakit, aki átül hozzájuk, különben megszűnik a frakciójuk, amivel az is jár, hogy elesnek az évi 135 milliós támogatástól, megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége és a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani.

Úgy tűnik, Mellár Tamásnak vagy megfelelt a korábban a Liberálisoknak is felajánlott, csak épp Fodor Gábor által vélhetően kevesellt 25 százalékos részesedés a Párbeszéd-frakció költségvetési támogatásából, vagy még ennél is jobb ajánlatot kapott a frakciótagként való parlamenti szereplési lehetőségekkel.

Mindenesetre Karácsony Gergely pártja, úgy tűnik, karcolás nélkül ússza meg a minap Bősz Anett kilépésével kirobbant, újabb ellenzéki belső botrányt.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.