Megvolt a választás, már fel is lép a Fidesz a kamupártok ellen

2018. június 27., 15:39

Szerző:

Módosítaná a választási szabályokat a Fidesz. Az egyik legfőbb változás, hogy a kamupártokat teljesen ellehetetlenítenék, és a jövőben minden egyéni jelölt is felelne a vagyonával a kampánytámogatásért – írja az Index.

A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd által benyújtott javaslat számos ponton kezeli az elmúlt választásokon felmerült problémákat. A kamupártokra vonatkozóan a módosítás szerint a jövőben csak akkor folyósítható a pártlistát állító pártnak a támogatás, ha nyilatkozik arról, hogy 

a párt vezető tisztségviselői és listán állított,valamint egyéni választókerületi jelöltjei állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

Választás 2018 - Jóváhagyta a nemzetiségi listás és az or
Fotó: MTI/Soós Lajos

A tavaly őszi módosítás szerint egy pártnak vissza kell fizetnie a támogatást, ha nem éri el listán az egy százalékos küszöböt. Emiatt kell az Együttnek is a több mint 150 milliós kampánytámogatást visszafizetnie, amiért az öt elnökségi tag magánvagyonával felelt.

Az új módosítás szerint pedig az összes jelöltön be lehet hajtani a pénzt, és egyetemleges a felelősség. Ez azt jelenti, hogy a párton belül bárkin be lehet hajtani a teljes tartozást, ami megnehezíti a kamupártoknak a jelöltek toborzását, hiszen mindenki a saját magánvagyonával felel majd.

A módosítás azt is kimondja, hogy nem jogosult támogatásra az a jelölt vagy párt, amely korábban nem teljesítette a visszafizetési kötelezettségét, és az a párt sem, amelynek olyan tisztségviselője van, aki korábban nem teljesített. Emiatt a korábbi választásokon induló kamupártok nem indulhatnának a következő választáson.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.