Megúszta Ungár Péter, nem nyomoznak ellene

2018. augusztus 1., 15:25

Szerző:

Nem állapítható meg bűncselekmény, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) elutasította a Ron Werber-ügyben Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő ellen csalás miatt tett feljelentést – értesült a Zoom.hu. A hírportál birtokába került elutasító határozat szerint a kifogásolt cselekmény nem bűncselekmény.

Ungár ellen egy állampolgár azért tett feljelentést a rendőrségen július 11-én, mert a Magyar Narancs nyilvánosságra hozott egy olyan videofelvételt, amelyen az LMP-s politikus arról beszélt egy pártrendezvényen, hogy a párt korábbi kampánytanácsadójával, Ron Werberrel úgy írt alá szerződést, hogy erre nem volt felhatalmazása.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ungár a felvételen így fogalmazott: „Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve (…) ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni".

Az egykoron még az MSZP-t segítő Werber jóval az április 8-i országgyűlési választások előtt távozott az LMP-től, majd azt állította: a pártvezetés szabotálta a munkáját, ráadásul még csak nem is fizettek neki. Szél Bernadett társelnök ezzel szemben azt állította, hogy Werber idő előtt hagyta ott a kampányban a pártot. A tanácsadó szerint az LMP félévnyi tiszteletdíjjal, azaz 18 ezer euróval és 16 ezer eurónyi költségtérítéssel adós neki, ami összesen körülbelül 10 millió forint.

Ungár Péter később a zoom.hu-nak azt nyilatkozta, hogy szerinte nem fog ellene nyomozás indulni a Werber-ügyben. A Magyar Narancs videofelvételén elhangzottakat „nagyon szerencsétlen és hülye" mondatoknak nevezte.

Ha a KNyF úgy döntött volna, hogy mégis van mit vizsgálódni az ügyben, és megindítja a nyomozást Ungár Péter ellen, akkor azt csak akkor kezdhették volna el, ha az Országgyűlés kiadja a politikust. Egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyésznek kell kérnie a Parlamenttől.

Bár a fiatal politikust az LMP etikai bizottsága nemrég minden párttisztségtől eltiltotta, a párt ifjúsági szervezete mégis beválasztotta a szervezet saját etikai bizottságába.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.