Megtámadta a kormánymédia, Orbán leváltja volt miniszterét

2018. június 5., 10:19

Szerző:

Még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét Pálinkás József akadémikusnak, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére – értesült a 24.hu.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az elnöki posztot az NKFI élén. Míg az előző ciklusban az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, az már világossá vált, hogy a miniszterelnök elégedetlen a teljesítményével. Az új innovációs tárca létrehozásával csak idő kérdése volt a személycsere. A területet ugyanis Palkovics László személyesen, államtitkár nélkül kívánja felügyelni. A kormányoldal médiájában több támadás is érte Pálinkást az utóbbi időben. A Pesti Srácok, majd Bayer Zsolt is az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának titulálta az akadémikust, Orbán volt miniszterét.

Fotó: NKFI HIVATAL / Posztós János

A Pesti Srácok szerint Pálinkás tavaly a CEU-botrány idején nyíltan szembefordult a kormánnyal, és megvédte az egyetemet. Az akadémikus azt is mondta, hogy a kormányzat intézkedései az egyetemi és akadémiai közösség egy részében – jelentős részében – nem találtak olyan fogadtatásra, amelyet pozitívnak nevezhetne. Idén áprilisban pedig a lap már arról írt, hogy az új kormányzati struktúra kialakításakor szakemberek szerint hasznosabb lenne olyan embereket előtérbe helyezni, akik a kormányzati feladatok elvégzését tartják elsődlegesnek, és nem igyekeznek mindenáron a „nemzetközi tudományos közvélemény” elvárásainak megfelelni.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.