Megtalálták a bombát a Dunában az Erzsébet hídnál, holnap döntik el, hogy mikor emeljék ki

2018. július 3., 15:02

Szerző:

Sikerrel járt a kutatóakció, a tűzszerészek kedden Budapesten az Erzsébet híd mellett megtalálták azt a bombát, amelyet órákon át kerestek kedden a Dunában. A tűzszerészek most levonulnak a helyszínről, és csak holnap reggel térnek vissza eldönteni, hogy mi a teendő, a robbanószerkezetet mikor emeljék ki. Az érintett területet ennek függvényében zárják le,

ma viszont már semmiféle evakuálást vagy forgalmi korlátozást nem rendelnek el

– értesült portálunk helyszíni tudósítója.

A tűzszerészek egy aknamentesítő hajóval keresték a bombát, Kutatóakciójukat nehezítette, hogy az érintett szakaszon, az Erzsébet híd  a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak. A folyó sodrása erős és a látótávolság nullával egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással voltak képesek tájékozódni. Feltételezések szerint egy 100 kilogrammos, második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén.

Fotó: Kökényesi Gábor

Ha megkezdik a kiemelést, akkor az eddig ismert elképzelések szerint evakuálják a Friedrich Born rakpart - Gellérthegy és Citadella környéke - Hegyalja út által határolt területet, valamint a Várkert rakparton és a Döbrentei utcában található öt lakóépületet, a Rác fürdőt, a Rudas fürdőt, valamint a Várkert Bazár egy részét. 

Lezárják:

  • a Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába,
  • a Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig,
  • a Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába,
  • a Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába,
  • a Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába,
  • a  Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől,
  • a Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába,
  • a Pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába,
  • az Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába,
  • az, Eötvös teret az Erzsébet híd irányába,
  • az Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába,
  • a Március 15. teret a Pesti alsó rakpart irányába,
  • az Erzsébet hidat.

A mederben lapuló bombáról még május 26-án egy civil búvárcsoport tett bejelentést, amikor a Várkert Bazárnál a Dunába belecsúszott autót keresték a víz alatt.

Később a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta, hogy mégsem szerdán, hanem csütörtök reggel kezdik meg a Dunában, az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest azonosítását és kiemelését a tűzszerészek. Markovics Zita közlése szerint ahhoz, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a tűzszerészi munka, szerda reggel el kell kezdeni az egyeztetéseket a rendvédelem és az önkormányzatok képviselői között arról, milyen módon emeljék ki a robbanótestet, milyen biztonsági intézkedések lépjenek életbe, valamint hogy mekkora területen zárják le a környéket.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.