Megszólalt a Momentum két támogatója, az egyiküknek lenne néhány feltétele is | Netrix Media Systems

Megszólalt a Momentum két támogatója, az egyiküknek lenne néhány feltétele is

2017. augusztus 3. 21:00 - szerző: Ágoston Zoltán

A Heti Válasznak Bojár Gábor és Raskó György nyilatkozott. Eddig egyikük sem kért semmit, de a Graphisoft alapítójától eltérően a mezőgazdasági vállalkozó ezután nem adna mindent csak úgy.

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, és Raskó György mezőgazdasági vállalkozó, az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának a közigazgatási államtitkára is támogatja a Momentumot – derül ki a Heti Válasz cikkéből. A lap kérdésére Bojár elmondta, hogy egymillió forintot adott a budapesti olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtés nyomán párttá alakuló mozgalomnak, amelytől semmit nem kért a támogatás fejében. „Tetszik, hogy egyszerre vallják a konzervatív értékrendből a nemzethez tartozás, a szociáldemokráciából a szolidaritás, a liberalizmusból pedig a jogállam és a meritokrácia elsődlegességét” – magyarázta Bojár, hogy miért érezte „kötelességének” kérés nélkül is támogatni a személyes értékrendjéhez közel álló pártot. (A Graphisoft alapítójával nemrég interjút készítettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el.)

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
Forrás: Facebook

Raskó a támogatás összegéről nem beszélt a Heti Válasznak, de azt elárulta, hogy eleinte, még a Nolimpia-kampány alatt ő is kérés nélkül adott pénzt a Momentumnak, később viszont több feltételhez kötötte a támogatást:


  • egy, a finnhez hasonló szabadelvű oktatási, nevelési és szakképzési program kialakításához, mert nem hisz abban a fizikai munkán nyugvó társadalomban, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a hírhedt 2014-es tusnádfürdői beszédében hirdetett meg;

  • ahhoz, hogy a Momentum ne szövetkezzen az MSZP-vel és a DK-val, ennek a két pártnak ugyanis szerinte egyszerűen fel kellene oszlatnia magát;

  • azt sem szeretné, ha a Momentum „belvárosi liberális értelmiségi” pártként lépre színre, az elvi okokon túl azért nem, mert egy ilyen párt esélytelenül indulna a parlamenti választásokon.


A Heti Válasz cikke egyébként a Momentum anyagi ügyeit járja körül. felidézve, hogy a párt 12 milliót bukott a bodajki Nyitás fesztivállal, és és hogy a január–februári Nolimpia-kampányára 18 millió forintot kapott, hétmillióval többet, mint amennyit májusban a plakátkampányára sikerült összedobni. A finanszírozásról Hajnal Miklós szóvivő azt mondta, a támogatás „jó részét” tartalékolták, a Momentum aktivistái és politikusai közül pedig sokan többet áldoznak a pártra a havi ezerforintos tagdíjnál.

A cikk megjelenése nyomán a Momentum Betemetjük a bal-jobb közötti árkokat felkiáltással nyilvánosságra hozott egy jegyzetet, amelynek a tanúsága szerint a párt büszke, hogy a több ezer támogatója között Bojár és Raskó is ott van. „A párt nem fogad el olyan adományt, amelyet a közösség véleményétől eltérő politikai elváráshoz kötnek” – fűzi hozzá a közlemény.