Megszólalt a Magyar Rektori Konferencia, nem támogatja a genderszakok törlését

2018. augusztus 13., 17:30

Szerző:

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki abból a közleményből, amellyel a testület a 168 Óra kérdésére reagált.

„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”

– hangzik a portálunkhoz eljuttatott közlemény.

A Magyar Rektori Konferencia ülése 2018. június 26-án
Fotó: MRK/Philip János

Pénteken röppent fel a hír, hogy az Orbán-kormány rendeletben tiltaná be a a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot Magyarországon. A CEU ezt a felsőoktatás szabadságába történő durva beavatkozásként ítélte el, az ELTE pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a képzést az az Emmi hagyta jóvá, amelyik most az igazságügyi tárcával együtt a rendeletet készítette. Némi hezitálás után ma az ELTE is jelezte, hogy megvédi a képzést, amelynek a betiltása rendeleti úton egyszerűen alkotmánysértő lenne. Emiatt az egyetem kérte állásfoglalásra az MRK-t az ügyben.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.