Megszavazta a parlament, vihetik az MTA kutatóhálózatát

2019. március 5., 16:06

Szerző:

A jövőben vagyonkezelésre is létrehozható alapítvány – döntött ma az Országgyűlés a kormány javaslatára.

A parlament 124 igen, 50 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett, a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot.

A jogszabály szerint vagyonkezelő alapítvány az alapító által rendelt vagyon kezelésére és az ebből származó jövedelemnek az alapító okiratban megjelölt célok és feladatok megvalósítására alapítható.

Az alapítvány a javára rendelt vagyon kezelése mellett bizalmi vagyonkezelést is végezhet.

Ez azért rossz hír a Magyar Tudományos Akadémiának, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium terve szerint a Corvinus Egyetem mintájára egy vagyonkezelő alapítványba szervezné ki az MTA kutatóintézeteit és a vagyonát, a dolgozók pedig elveszítenék jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyukat. Lovász Lászlóék jelezték, hogy az MTA elutasít minden olyan megoldást, amelyben leválasztják a kutatóhálózatát.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma műhelybeszélgetésen elemezte az MTA alapítványba szervezését. A beszélgetésen Zsoldos Attila akadémikus elmondta, hogy az akadémiai vagyont lehetetlen bevinni alapítványba, mert mindenféle belső szabályozásnak és külső jogszabálynak (akadémiai törvény, államháztartásról szóló törvény) ellentmond.

Fotó: Merész Márton