Megrohanták a vásárlók az üzleteket, de nincs árufeltöltő

2016. december 12. 14:58

Erős forgalmat bonyolítottak ezüstvasárnap a hipermarketek, a plázák és az utcai adventi vásárok, de munkaerőhiány nehezíti a kiszolgálást – írja a Magyar Idők. Kevés az árufeltöltő, a raktáros és a pénztáros, néhol már az irodisták szolgálják ki a vevőket.

Legalább tíz százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelemben eladott áruk mennyisége a tavalyi advent első feléhez képest idén november végétől mostanáig, beleértve a hagyományos üzletekben és az interneten kínált termékeket is – írja a Magyar idők.

bevasarlas-bolt Fotó: MTI

Vámos György, a szövetség főtitkára a lapnak elmondta, már november második felében is meghaladta a boltok értékesítése a tavalyi forgalmat, és úgy vélte, a teljes kiskereskedelmi forgalom decemberben ötvenmilliárd forinttal lépheti túl a múlt évit, az eladások ezzel meghaladhatják az ezermilliárd forintot.

Az év során fellángolt munkaerőhiány azonban éles helyzeteket teremt a decemberi csúcsidőszakban. Jellemző, hogy egy műszakban mindössze egy hentes áll a húspultban, túlóráztatják a pénztárosokat, hiányoznak az árufeltöltők, raktárosok. Emiatt már a vásárlók is szóvá teszik, hogy kicsomagolás nélkül, raklapokon áll a töméntelen mennyiségű árucikk az áruházak eladóterében, nincs, aki időben kipakolja az árut a pultba vagy a polcokra – mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szerint több helyütt az irodai dolgozókat, más feladatkörökben alkalmazott munkavállalókat csoportosítottak át a vásárlók kiszolgálására, és egyes áruházakban fennakadásokat okoz a létszámhiány.