Megingott az izsáki kiskirály trónja – Vádat emeltek a fideszes polgármester ellen

Mindvégig tagadott és abban bízott Mondok József izsáki polgármester, hogy politikai kapcsolatrendszere megvédi a vendégháznak épült, de sajátjaként használt vadászházának ügyében. A Fidesz–KDNP támogatásával 2014-ben újrázó polgármester kezét azonban elengedték: az ügyészség a napokban jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt vádat emelt ellene. A büntetőügy magával rántotta Mondok kisebbik fiát, valamint az izsáki hivatal egyik tisztviselőjét is.

2017. december 12., 07:26

Szerző:

– Az egyik Lázár a legjobb barátja, a másik Lázár meg a legnagyobb ellensége lett a mi polgármesterünknek. És bizony utóbbi bizonyult erősebbnek – mondják Izsákon, ahol sokan még most sem merik elhinni, hogy – miután a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség november végén vádat emelt ellene – több mint húsz év után véget érhet Mondok József kiskirálysága.

Valószínűleg az okozhatta a vesztét a kormányhoz lojális városvezetőnek, hogy érinthetetlennek gondolta magát. A 61 éves Mondok ugyanis a helyi nyilvánosság előtt nem titkolta, hogy ő és felesége lakik a pályázati támogatással épült, szálláshelynek szánt izsáki vadászházban. Elhíresült elszólásának hangfelvétele bejárta a médiát, és kivágta a biztosítékot Lázár Jánosnál, aki vizsgálatot rendelt el a Miniszterelnökségen a pályázat ügyében. Ettől a pillanattól megfagytak Mondok addig működő kapcsolatai, amiről ő maga is panaszkodott ismerőseinek, megemlítve, hogy azóta egyetlen politikus sem veszi fel neki a telefont. Fogathajtó-világbajnok barátai, a Lázár testvérek sem tudtak segíteni rajta, pedig Mondok József e szakág emblematikus figurája, örökös elnöke. Így most szó szerint kitehette az ablakba a sportágban végzett tevékenységéért kapott kitüntetéseit, állami elismeréseit.

Mondok József a nyilvánosság előtt magabiztosnak mutatta magát, a körülötte támadt vihart médiahajcihőnek titulálta, és azzal győzködte híveit, hogy idővel elcsitulnak majd a hullámok.

A nyomozók munkáját segítette, hogy a polgármester – szokása szerint – nem tudott lakatot tenni a szájára, sokat fecsegett. Amikor nemrég betörtek az izsáki vadászházba, Mondok, feljelentőként, jegyzőkönyvbe mondta, hogy a ház és a benne lévő tárgyak a sajátjai. Ráadásul a nyomozás elrendelése után a telefonjait is lehallgatták, az így szerzett információk alátámasztották: húszéves fiát, Miksát két éve csak falból ültette a Mondok Kft. ügyvezetői székébe, a cég ügyeit valójában ő maga vitte tovább.

Fotó: GENERÁL-CENTRÁL KFT.

Az ominózus pályázatot még hivatalosan is a polgármester indította el a Mondok kft. ügyvezetőjeként: 2014. január 15-én támogatási kérelmet nyújtott be a Dunamelléki LEADER Egyesülethez, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap turisztikai tevékenységek ösztönzésére kiírt pályázatára vadászházépítésre. Az alapban már nem volt elég forrás, ezért nemcsak az egyesületnél, hanem a szaktárcánál is megpróbálták megoldani, hogy „a Mondok Jóskának végül meglegyen a támogatás”. Meglett. Kibővítették a keretet, így a Mondok Kft. elnyerte a maximálisan adható 35 millió forintot. A támogatási szerződés aláírásával Mondok tudomásul vette a pályázati szabályzatban leírtakat, miszerint „nem igényelhető támogatás gondnoki lakás, szolgálati lakás, az ügyfél saját maga által használt lakrészére, a gondnok vagy az ügyfél által kizárólagosan használt helyiségek megépítéséhez, felújításához vagy az ilyen lakásba, lakrészbe eszköz, berendezés beszerzéséhez”. A polgármester cége azt is vállalta, hogy 2020. április 20-ig az ingatlant vadászházként üzemelteti.

A fenti kitételeket Mondok olyannyira nem vette komolyan, hogy a megépült izsáki vadászházra holtig tartó haszonélvezetet jegyeztetett be a saját nevére.

Az ügyészség szerint cselekedeteivel és a benyújtott kifizetési kérelmekkel Mondok eltitkolta, hogy „a költségvetési támogatást a saját maga, illetve a felesége részére lakhatást szolgáló ingatlan felépítésére akarja felhasználni és abban életvitelszerűen kíván lakni”.

Mondok József igazi kiskirályként viselkedett Izsákon. Azok után is, hogy 2015. augusztus 11-én lemondott a főállású polgármesterségről, mert a pozíció összeférhetetlen az általa elnyert, nevére szóló trafikjoggal. A trafikot a saját, városközponti benzinkútjánál üzemelteti. Azóta, jóval kisebb illetményért, társadalmi megbízatású polgármestere a kisvárosnak, az ügyeket hivatalosan barátja és alpolgármestere, Bozóky Imre ügyvéd, az MLSZ egykori elnöke viszi. Valójában csak vinné, mert Mondok intézkedik továbbra is. Így aztán ő írta alá 2016. március 16-án – az izsáki önkormányzat munkáltatói jogkörének gyakorlójaként – azt a közfoglalkoztatási szerződést, amelynek alapján S. Mihály helyi lakos 2016 márciusától 2017 január végéig, heti 40 munkaórában, havi 79 155 forint juttatást kap az izsáki helytörténeti múzeumban végzendő karbantartói feladatokért. S. Mihály azonban nem a múzeumban tevékenykedett, hanem „a főnök”, azaz Mondok utasítására a polgármester vadászházában, illetve annak hatalmas kertjében végezte el a kiadott feladatokat. Jellemző az izsáki polgármesteri hivatalban uralkodó viszonyokra, hogy mindezt úgy papírozták le, mintha S. Mihály ténylegesen a helytörténeti múzeumban dolgozott volna. Mondok József pedig havonta aláírta és jóváhagyta a közfoglalkoztatáshoz tartozó elszámolólapokat, egyik hivatali tisztviselője pedig rásegített: megírta a helytörténeti múzeumban történt fiktív munkavégzés beszámolóit és a jelenléti íveket.

Mindezek miatt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség Mondok Józsefet jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Fiát bűnsegédként költségvetési csalással és társtettesként közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. K. István Pált, az izsáki polgármesteri hivatal nyugdíj előtt álló tisztviselőjét pedig bűnsegédként nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

Mondok az ügyben mindvégig tagadott. Ha beismeri tettét, akkor gyorseljárás keretében megúszhatta volna a nyilvános tárgyalássorozatot, nem mellesleg a súlyosabb büntetést is, ám erre nem volt hajlandó. Igaz, az utolsó pillanatban mind a vadászházra kapott támogatást, mind a közmunkára igényelt jogtalan támogatást visszafizette. Emiatt az ügyészség nem letöltendő, hanem felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz ellene. Ha elítélik, kétségessé válik, hogy 2019-ben újraindulhat-e a polgármesteri tisztségért.

Kerestük Mondok Józsefet, hogy megkérdezzük:, miért nem tett beismerő vallomást. Szerettük volna megtudni azt is, hogy ha a bíróságtól megkapja az előzetes mentesítést – és nem számít majd büntetett előéletűnek –, elindul-e függetlenként a következő helyhatósági választáson. Nem kaptunk visszahívást. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.