Meghátrált a MÁV, mégis felavathatják a roma hős emléktábláját a Nyugati pályaudvaron

2017. december 9., 17:58

Szerző:

Október 7-én, a Roma Büszkeség Napjának a záróakkordjaként a szervezők szerettek volna emléktáblát állítani Puczi Bélának, az 1990-es marosvásásárhelyi fekete március roma hősének, aki a „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” felkiáltással védte meg a magyarokat azoknak a görgényi román parasztoknak a dühétől, akiket a szélsőséges nacionalista szervezet, a Vatra Romaneasca uszított rá az erdélyi városra. Bár az emléktábla állításhoz a MÁV a nyáron még engedélyt adott, három nappal az Roma Büszkeség Napja előtt visszakozott, mégpedig azzal a mondvacsinált kifogással, hogy Puczi Béla nem volt a vasúttársaság munkatársa.

Fotó: Kökényesi Gábor

Most viszont úgy tűnik, hogy újra a fordult a kocka, és a MÁV hozzájárult az emléktábla felállításához, az erről szóló Facebook-esemény tanúsága szerint legalábbis az avatóünnepséget holnap, december 10-én megtartják. A szervezők,  az Idetartozunk Egyesület és a Roma Sajtóközpont közlése szerint az emléktáblát a szükséges engedélyek beszerzése és a MÁV „nagyvonalú hozzájárulása” után a Nyugati pályaudvar falán fogják elhelyezni. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész készítette társadalmi munkában.

Puczi Bélát a a román hatóságok meghurcolták a fekete márciusban játszott szerepe miatt. Huliganizmusért másfél év börtönre ítélték, és bár utána szeretett volna Magyarországon élni, a Bevándorlásügyi Hivatal egyik tisztségviselőjétől megkapta: „Maga minek jött ide, cigányból van itt elég”. Utolsó éveit a Nyugati pályaudvaron töltötte hajléktalanként. 2009-ben hunyt el.

(A 24.hu nyomán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.