Megdöbbentek az egészségügyi dolgozók, magyarázatot várnak az Orbán-kormánytól

2019. április 23., 10:33

Szerző:

- Elszomorító, megdöbbentő –

– jellemezte az egészségügyben uralkodó hangulatot a Népszava kérdésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, miután kiderült, hogy bár az ágazati egyeztetéseken az Orbán-kormány képviselői még támogatták a mindenkit érintő bértábláról szóló javaslatokat, a múlt heti kabinetülés után már csak a szakdolgozók négylépcsős béremelése. A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ-EDDSZ) több változatot készített a szakdolgozók, az orvosok és az gazdasági, műszaki területen dolgozók béremeléséről is, ehhez képest a kormányzati bejelentés arról szólt, hogy 2019 júliusától 8 százalékkal, 2020-ban 14 százalékkal, 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal nő. Ismertetése szerint a béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek. Ezt – jelezte Éger István – azért tartják visszatetszőnek, mert hosszú hónapok óta egyeztettek az Emmivel.

kunj_korhaz_mti.jpg

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke mindehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, hogy értelmezni sem tudják a bejelentést, hiszen 2019-es, 8 százalékos emelésről az Orbán-kormány már korábban döntött, az egészben csak annyi az újdonság, hogy a kifizetést novemberről júliusra hozták. Nem világos az sem, hogy a bejelentésben miért 35 milliárd forint szerepel, ez ugyanis jelentősen meghaladja a a bejelentett béremeléshez szükséges keretet. Béremeléshez az év végéig 12,5 milliárd elég lenne.

Ha az ő elképzeléseik valósulnának meg, akkor 2019 júliusától 25 százalékkel emelkedne a szakdolgozók bére, a negyedik Orbán-kormány mandátumából hátra lévő két és fél év végére pedig összességében ugyanúgy 76 százalékkal keresnének többet az érintettek, mint ahogyan azt a kormányszóvivő ígérte. Egy OKJ-s végzettségű kezdő ápoló jelenlegi bére 192 ezer forintról 330 ezerre, a diplomás nővéré 237 ezerről 409 ezerre nőne.

A helyzet tisztázása érdekében az érdekvédők soron kívüli egyeztetéseket kezdeményeznek az Orbán-kormánnyal.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.