Megbüntették Tiszavasvárit a romák diszkriminálásáért és megfélemlítéséért

2017. december 11., 13:50

Szerző:

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2016 márciusában fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a tiszavasvári önkormányzat együttműködési megállapodást kötött Orosz Mihály Zoltánnal és Zagyva György Gyulával, két szélsőséges politikussal a Becsület Légiója egyesületből – áll a TASZ közleményében. A megállapodást a jobbikos polgármester, Fülöp Erik vezette önkormányzat azzal indokolta, hogy az a romák integrációját szolgálja. Valójában azonban megfélemlítő „bejárásokat” végeztek az egyesületi tagok a szegregátumokban.

A TASZ – derül ki a civil szervezet lapunkhoz is eljuttatott közleményéből – eljárást kezdeményezett az önkormányzattal szemben, mivel az önkormányzat megbízásából szélsőségesek megsértették a romák jogait és méltóságát. Az EBH idén májusban megállapította, hogy a tiszavasvári önkormányzat támogatásával zajlott „bejárások” során zaklatták a helyi romákat, ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Az önkormányzat bírósághoz fordult a döntés miatt. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. december 8-i jogerős ítélete elutasította az önkormányzat keresetét, ezzel megerősítette az EBH döntését.

A bíróság kimondta, a jogállam léte nem merülhet ki abban, hogy létrehoz és fenntart valamilyen jogrendet, hanem e jogrendbe be kell építeni bizonyos alapvető értékeket, alapelveket is, melynek betartására, betartatására törekedni kell és a jogállamiság támadására irányuló kísérleteket állami, önkormányzati szinten is el kell hárítani.

Az EBH eltiltotta az önkormányzatot a hasonló intézkedésektől, 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, és elrendelte a határozat nyilvános közzétételét.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.