Megbukott Orosz Mihály Zoltán

2018. március 25., 21:30

Szerző:

A független Nagy Imre Attilánét választották meg Érpatak vezetőjének a vasárnap megtartott időközi polgármester-választáson – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község jegyzője. Kardos Csaba tájékoztatása szerint a 955 érvényesen leadott szavazatból az új polgármester 689 szavazatot szerzett meg, kihívója, az Érpatakot eddig vezető független Orosz Mihály Zoltán pedig 266 voksot kapott.

A választáson mintegy 1300 választásra jogosult szavazhatott, a részvételi arány csaknem hetven százalékos volt. A községben képviselő-választást is tartottak, a hat képviselői helyért tizenhat jelölt indult.

Az időközi voksolást azért kellett megtartani mert a képviselő-testület 2017. december 19-én feloszlatta magát, miután a működésképtelenségig megromlott a kapcsolat a testület és a szélsőséges polgármesterrel. Mivel a többség szerint milliókkal nem tudott elszámolni, a testület nem fogadta el a zárszámadást, így új költségvetést sem tudtak megszavazni. 

A furcsa jelmezeiről – a valójában nem létező katonai gyakorlótól az ősmagyar viseletnek gondolt maskarákig – ismert polgármester egészen különös, leginkább egy teljhatalmú középkori földesúr stílusában vezette a falut. Ez az általa érpatakinak nevezett modell, aminek legfontosabb elemei az abszolút rend (aminek persze ő szabja meg a kereteit), a kisebb vétségekért is elzárás jár, a segélyeket pedig feltételekhez kötik.

Az Oroszhoz köthető Benefícium Szeretetszolgálat legalább 47 ingatlant szerzett meg az utóbbi években Érpatakon, elég gyanús körülmények között. Az ingatlanokat bérlők lakják, akik az önkormányzat pénzügyesének fizetik a bérleti díjat. 

A polgármester rendre megalázta a neki ellentmondókat, 2014-ben pedig még a külügy rosszallását is kiváltotta, aikor Simon Peresz és Benjamin Netanjahut jelképező bábukat akasztott fel és megtaposta az izraeli zászlót.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.