Még nincs gyanúsítottja az Arton Capital-féle furcsa betörésnek

2017. december 27., 15:16

Szerző:

Igen furcsa körülmények között törtek be a letelepedési kötvényeket forgalmazó Arton Capital irodájába, ahonnan több száz millió forint értékben vittek el eurót és forintot, továbbá szervert és iratokat. Azt a központi szervert vitték el, amely többek között az ügyfelek adatait is tárolta. A rendőrség órási erőkkel vetette rá magát az esetre, de az április 7-én éjszaka történt betörés óta még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Pedig nagyon sok körülmény azt mutatja, hogy belsős munka lehetett a betörés, mivel a betörők saját kulccsal mentek be, ismerték a széf kódját, és tudták, mit és hol kell keresni. A Hír TV érdeklődött a rendőrségnél az ügyben, és megerősítették, hogy lopás bűntett gyanúja miatt folyik a nyomozás, gyanúsítotti kihallgatás nem történt, egyéb tájékoztatást a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban adni.

Az Arton több milliárdos profitot is termelhetett a letelepedési kötvények forgalmazásából. A cég leginkább arab országokban árusított a kötvényekből, Afrikában és Ázsia egyes részein. A rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel az ügy kivizsgálására, a térfigyelő kamerák felvételeit is megvizsgálták, eddig mégsem akadtak nyomra.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke korábban azt mondta, hogy fel kell tenni a kérdést, hogy önbetörés történt-e azért, hogy a társaság partnereire és klienseire vonatkozó adatokat megsemmisítsék, és „a Fidesz sötét ügyletének nyomát” eltüntessék.

Az Arton főnöke, a bolgár származású Balogh Radosztina egykoron Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt. A cég ügyeit az a Kosik Kristóf ügyvéd intézi, aki egyúttal Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje is. Ezt a tényt a Hír TV derítette ki cégbírósági dokumentumokból. 

Az ellenzék július végén összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését, amit aztán a fideszes tagok bojkottáltak. Arra hivatkozva maradtak távol az üléstől, hogy Soros György szabta meg a napirendet.

„Tartom magam ahhoz, ami miatt nem jöttünk el a hétfői összerángatott, gyakorlatilag úgy fogalmaztunk, hogy Soros György érdekeit szolgáló, Soros György által összehívott bizottsági ülésre. Ez ma kiderült, hogy azok a kérdések, amelyek megfogalmazódtak úgymond az ellenzéki képviselőkben, ezek leginkább hírhamisításon, egyszerű blöffön, hírlapi kacsákon, rosszindulatú ellenzéki hazudozásokon alapulnak” – nyilatkozta Németh Szilárd.

A kormány védi a letelepedési kötvények bizniszét, gyakorlatilag már kérdezni sem lehet ezzel kapcsolatban. Demeter Márta képviselő hiába tesz fel kérdéseket Rogán minisztériumának, Kövér László házelnök azzal utasítja vissza a kérdéseket, hogy az nem érinti a kormány feladatkörét. Még akkor sem, ha a kötvényeket Rogán előterjesztése nyomán a kormány vezette be.

A Kínában kötvényeket áruló üzleti körrel Habony Árpád hongkongi cége is kapcsolatban áll.