Még egy hónap, és bárkit meg lehet figyelni Magyarországon

2018. május 29., 19:30

Szerző:

Július 1-jén Magyarországon életbe lép az új büntetőeljárási törvény, amely alapján titokban eljárást lehet indítani bárkivel szemben. Ehhez elég lehet egy első körben megalapozatlannak minősített feljelentés, illetve a hatóságok birtokába jutott, jogsértésre utaló bizonytalan információ is – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Magyar György ügyvéd. 

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a büntetőeljárás elindításának már ne legyen feltétele a bűncselekmény gyanúja. „Elég lesz, ha valaki „bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet”. Ilyenkor úgynevezett előkészítő eljárást lehet folytatni, amelynek

célja tulajdonképpen nem más, mint a gyanú gyanújának megalapozása

– írja az ügyvéd. Magyar György úgy gondolja, hogy ez a megoldás afféle hungarikum, mert nincs máshol ilyen megoldás. Törvény szerint az „előkészítő eljárás célja annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e”. Ennek érdekében pedig bevethetik az ügyészi vagy bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközök teljes arzenálját.

Fotó: Pixabay

„Aki tehát bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet – ami már önmagában meglehetősen nehezen értelmezhető fogalom –, számíthat rá, hogy a lakását bekamerázzák, a telefonját lehallgatják, az elektronikus levelezését megfigyelik. De lekérhetik az adóbevallását, a bankszámláján szereplő adatokat, az egészségügyi adatait, s annak is utánanézhetnek, kötött-e házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést.”

Magyar szerint mindezt azzal a személlyel szemben is megtehetik, akiről „megalapozottan feltételezhető”, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart. Ez a kör viszont meghatározhatatlan, tehát belefér rokon, barát, szomszéd, alkalmi ivócimbora is.

Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet, hogy ezután a törvényben meghatározott mentelmi joggal rendelkező személyt gyanúsítottként kihallgatni, vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni és vádat emelni csak a mentelmi jog felfüggesztését követően lehet. Ebben nincs benne az előkészítő eljárás, vagyis annak semmi akadálya nem lesz, hogy ezt egy parlamenti képviselő ellen elindítsák.

Az új törvény büntetőjogászok egész sora szerint egy magyar abszurd, ami jó eszköz lehet a politikai leszámoláshoz.

„Azt pedig várjuk, mit szól majd egy efféle szabályozáshoz a strasbourgi emberi jogi bíróság”

– zárul a blogbejegyzés

 

Fotó: Pixabay

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.