Matolcsyék miatt már aludni sem tudnak az emberek a Várban

2017. október 17., 12:42

Szerző:

Napok óta nem tudnak aludni várbeli lakók, mert az MNB egyik alapítványának épületében felújították és működésbe hozták a műemlék harangtoronyban található órát. A szerkezet  minden negyedórában kegyetlenül elüti az időt, még éjszaka is – írja a HVG.

Az épület még az átalakítás előtt
Fotó: Forrás: Wikipédia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alá tartozó Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítványnak az Úri utcában, de gyakorlatilag a Szentháromság téren található egy felújítás alatt álló műemlék épülete, tetején egy kis harang- és óratoronnyal. Az óra közel hatvan éven át nem működött, pár napja azonban – nyilván a rendbehozása után – váratlanul működtetni kezdték. A restaurálás nyilván örömteli hír, feltéve, ha megvan a kellő távolság a lelkendezéshez.

„Egyszerűen elviselhetetlen, minden negyed-, illetve félórában jelez, ami nem lenne baj, ha csak napközben működne. De napok óta nem alszunk, mert éjjel is erre ébred az egész ház” – mondta az egyik, névtelenséget kérő lakó. Panaszt tettek, és pár napra el is hallgatott a kongatás. Már kezdtek megnyugodni, újra lehetett aludni. De hétfőről keddre virradóra váratlanul újra indult a bimm-bammozás. Itt belekóstolhatnak az élménybe: 

 

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője a hozzá forduló lakók kérésére szólt a kerületi aljegyzőnek, aki még pénteken azt ígérte, intézkedni fognak. Hétfőn tájékoztatták arról, hogy múlt héten a torony 72 órás próbaüzeme zajlott, de végleges beüzemelés előtt majd értesíteni fogják a környékbeli lakókat. Ez nem történt meg.

Az óratornyos épület nem más, mint a régi budai városháza. A házról korábban azt írta az Átlátszó, hogy a PADA 1,85 milliárdért vette meg és 3,6 milliárd forintot költ az átalakítására. A felújítás után „egy angol nyelvű interdiszciplináris PhD-programnak és egy kiállítótérnek” ad majd otthont. A kivitelezést egyedüli pályázóként a Magyar Építő Zrt. nyerte 3,6 milliárd forintos ajánlattal. Ez a cég a cég a milliárdos felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel kiváló üzleti és baráti viszonyt ápoló Szíjj Lászlóé.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.