Márki Zay Péter szerint még Horthy Miklós is messze magasabban volt erkölcsileg, mint Orbán Viktor

Elég keményeket mondott a hódmezővásárhelyi polgármester a Kész Zoltán esélyes ellenzéki képviselőjelölttel tartott veszprémi utcafórumán.

2018. március 24., 16:21

Szerző:

Miután Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester kezdeményezte az ellenzéki pártok koordinációját, és már bemutatott több mint 50 jelöltet, akik szerinte a Fidesz-KDNP elleni legesélyesebb ellenzéki jelöltek, egyet meg is látogatott, s Veszprémben utcafórumot tartott Kész Zoltánnal.

Utóbbi azzal kezdte, hogy „ne féljünk, többen vagyunk”, majd az önkormányzati dolgozóknak azt üzente: ne féljenek, ők nem a hatalomra esküdtek fel, hanem a köz szolgálatára, és az újságírók se féljenek, ők sem a tulajdonosokra esküdtek fel, hanem az objektív tájékoztatásra.

Márki-Zay Péter pedig úgy vágott bele mondandójába: azt érzi, ahogy 1848-ban, 1956-ban vagy 1989-ben, úgy most is egyesült a nemzet, Orbánnak sikerült egyesíteni a nemzetet, igaz hogy nem maga mögött, hanem maga ellen. Ő, mint kiábrándult fideszes szavazó

most nem lát olyan pártot, amelyik maradéktalanul kiállna egyszerre a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció mellett, de az emberek kiállnak ezek mellett, és ha létrejönne egy többféle pártból álló kormány, az mind a négy alapértéket képviselné.

Szerinte ha külön-külön nem is bízhatunk az ellenzéki pártokban, most épp az lehet a garancia, hogy ők sem bíznak egymásban, így olyan garanciákat építenének a rendszerbe, hogy ne lehessen többé letéríteni Magyarországot a jó útról. Abban ugyanis márra Márki-Zay biztos, hogy a Fidesz-kormány erkölcsileg megbukott, és az „Orbán visszavonhatatlan árulása”, hogy korábbi önmagával is szembemenve minden nyugat-európai, keresztény barátunkkal harcban áll, miközben Putyinról és Erdoganról csak jó véleménnyel van. Pedig 600 ezer magyar vándorolt külföldre, és valamiért jellemzően nem Erdogan vagy Putyin országába mennek, hanem abba a Nyugat-Európába, ahová a fideszes képviselők rettegni járnak ki – mondta.

Márki-Zay szerint annyira túltolták a megfélemlítést, hogy már egy esélytelen, de az ellenzék megosztására alkalmas jelöltet is képesek megfenyegetni, akár az állása elvesztésével is, tehát a rendszer még a saját logikájával szemben is a terrorra és a megfélemlítésre épít. „Most igazán van esélyünk” – mondta.

Mivel ma már egy állami hivatali dolgozót is megfenyegethet a főnöke, ha lájkolni meri az ő Facebook-oldalát, Márki-Zay szerint „ilyen rendszerben Rákosi óta nem éltünk, a Kádár-rendszer is toleránsabb volt, mint az orbáni hatalom, ahol a miniszterelnök bosszút ígér március 15-én.” ezután– azIndex tudósítása szerint – váratlanul feltette a kérdést: volt-e akár Horthynak, akár Kádárnak olyan gazdag gázszerelője vagy veje, mint Orbán Viktornak?

Horthy Miklósról azt mondta, még ő is messze magasabban volt erkölcsileg, mint Orbán, mivel a kormányzónak 1920-ban 200 hold földje volt, és amikor 1944-ben elhagyta az országot, akkor is 200 hold földje volt Kenderesen. „Hol van ettől Orbán Viktor? Egészen máshol tartunk ma” – mondta Márki-Zay.

Végül megint azt kérte, hogy listán mindenki szavazzon szíve szerint, egyéniben meg a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, Veszprémben például Kész Zoltánra.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.