Márki-Zay Péter: Mögcsináltuk!

Az újdonsült hódmezővásárhelyi polgármester arról beszélt: a szeretet hatalma győzött, nem pedig a hatalom szeretete.

2018. február 25., 23:13

Szerző:

„Azért a víz az úr” – ez a senkinek sem ismeretlen mondat jellemezte Márki-Zay Péter győztes beszédét, miután kiderült: fölényes győzelmet aratott Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választáson a kormánypártok felett, alig hat héttel az országgyűlési voksolás előtt.

„Életemben nem láttam ennyi felnőtt embert sírni" – köszönte meg sorban, mindenkinek a támogatást az összes ellenzéki párt által támogatott független jelölt az eredményt. Márki-Zay Péter szerint Hódmezővásárhely megmutatta: „azért a víz az úr”. Majd beavatta közönségét egy titokba: tanácsadói parancsára három beszéddel készült az eredményhirdetésre. Egyet, ha nagyon, egyet, pedig ha kicsit elbukik. Ezeket most kidobjuk – szavait óriási taps fogadta.

„Ma még van demokrácia, erről szólt ez a választás” – fogalmazott Márki-Zay, majd azzal folytatta, hogy vasárnap Hódmezővásárhelyért dobogott az ország szíve. Szerinte annak köszönhető az eredmény, hogy van internet, a sajtó egy része ugyanis nagyon ellenséges volt vele, a kormánymédia jellemtelen támadásaival szemben megköszönte a független médiumok támogatását és hiteles tudósításait. Erre reagálva „hol vagy Gyula, hol vagy Gyula” – skandálásba kezdett a hallgatóság, ami a helyi rádió vezetőjének szólt, aki nem engedte Márki-Zayt műsorba.

Márki-Zay úgy értékelt: Hódmezővásárhely történelmet írt. Kisebb meglepetésre felidézte, hogyan indult el a választáson, s így derülhetett ki: december 12-én éjfélkor küldte a sorsdöntő sms-t a Jobbik helyi vezetőjének, aki régóta kapacitálta az indulásra. Ez volt az első alkalom, hogy Márki-Zay elismerte: a Jobbik kérte fel.

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

„Onnantól valaki húzott. A Jóisten támogatása nélkül nem sikerült volna” – mondta, s a korábbiakhoz hasonlóan tanúságot tett hite mellett, támogatói, családja mellett ugyanis Istennek köszönte meg sikerét. Felidézte a korábbi nyilatkozatában már ismertetett történetet arról, miként magyarázta el legkisebb fiának, miért vállalja az eredetileg vesztesnek tűnő megmérettetést. Azt mondta ugyanis neki, hogy van az a küzdelem, amelyet az iskolai osztályban uralkodó nagyfiúk ellen is meg kell vívni, még akkor is ki kell állni magunkért, ha a nagyokkal szemben semmi esély nem látszik, mert úgy tűnik, egyetlen kisebb sem áll mellénk.

„Vásárhely megmutatta, hogy el akarja zavarni az osztályt terrorizáló nagyfiúkat” – összegezte Márki-Zay, aki szerint új időszámítás indul az országban. És szerinte ehhez az időszámításhoz megvan a megfelelő hangulat: az 1989-es rendszerváltás hangulata az, amit ő most is érzékel.

Mögcsináltuk – mondta a hallgatóság unszolására helyi tájszólással. „Mögcsináltuk Hódmezővásárhelyen, de itt nem szabad megállni. Ez csak a kezdet. Holnap el kell kezdeni a munkát. Együtt kell dolgozni azokkal, akiket a hatalom damilon rángat. El kell vágni a damilt” – jelentette ki, megígérve, hogy a városban egyetlen köztisztviselőnek, s másnak sem kell félnie a hatalomtól. Aztán furcsa, kissé jobbikos fejtegetésbe kezdett arról, hogy nem szeretnének migrációt, korrupciót, és hogy célja: „senki ne lopjon”.

Márki-Zay szerint új rendszerváltás kell, az ügynökakták feltárása, legyen igazság, szabadság, demokrácia, piacgazdaság. Úgy vélte: együtt a Fidesz is legyőzhető. „Együtt kell legyőzni a bűnt, korrupciót. Van remény! Ha 52 nap alatt egy lelkes amatőr csapattal 60 százalékos eredmény jött össze, minden városban le lehet győzni a korrupciót, le lehet győzni a Fideszt” – fogalmazott.

Hétfőn folytatja a munkát, és nemcsak helyben kell azonnal belevágni, mert hamarosan „lesz egy április 8.”

„Itt ma volt április 8., el kell kezdeni dolgozni” – folytatta Márki-Zay, kifejtve: „Megfogtuk egymás kezét, ne engedjük el. Maradjunk szeretetben és békességben. Ne hagyjuk az egységet felbomlasztani.” Az újdonsült hódmezővásárhelyi polgármester arról beszélt: a szeretet hatalma győzött, nem pedig a hatalom szeretete.

Márki-Zay reményét fejezte ki, hogy a tíz fideszes a megyei jogú város képviselő-testületében mellé áll, mert az emberek mellé álltak. Hegedűs Zoltánnal, akit most legyőzött, nagy örömmel működne együtt. „Itt nem lesz erőszak” – fogalmazott, majd ismertette rövidtávú elképzeléseit és programját Hódmezővásárhely számára.

„Szeretet, békesség, hajrá Vásárhely! Köszönöm Vásárhely, van remény, Magyarország” – zárta beszédét Márki-Zay. Beszédét ováció, majd a Himnusz közös eléneklése követte, s miközben Lázár János és szárnysegédje, a vereséget szenvedett Hegedűs Zoltán rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a fejleményekre, Márki-Zay szimpatizánsai a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal elé vonultak.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.