Márki-Zay Péter a legszegényebb a megyei jogú városok polgármesterei között

2019. január 23., 11:04

Szerző:

Az Átlátszó huszonhárom polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatát gyűjtötte össze, azt vizsgálva, hogy ki a leggazdagabb és a legszegényebb a megyei jogú városok polgármesterei között, és mennyire lehet meggazdagodni a polgármesteri jövedelemből.

A portál összesítéséből az alábbiak derülnek ki:

  • A legtöbb tételből álló ingatlanvagyont Szombathely első embere, a fideszes Puskás Tivadar vallotta be.
  • A legjelentősebb ingatlanvagyonnal rendelkezők közé tartozik a fideszes T. Mészáros András, Érd polgármestere.
  • Több polgármesternek egyáltalán nincs ingó vagyona, de a többiek vagyonnyilatkozatából látható autópark is elég szegényes. Sokéves Toyota Corollákat, Suzuki Swifteket és VW Golfokat tüntettek fel.
  • A debreceni polgármester, Papp László nyilatkozott értékes bútorokról, 1550 kötetes könyvtárról, értékes tévéről és karóráról. A békéscsabai független polgármester, Szarvas Péter CD-gyűjteményét tüntette fel. A független Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) könyvből 1990-től, érmékből pedig 1982 óta jelentős gyűjteményt halmozott fel. A szocialista Botka László (Szeged) vagyonnyilatkozatában ott szerepel a híres Rolex óra. A legnagyobb házi könyvtárról T. Mészáros számolt be sok kis értékű festmény és egy Longines férfi zsebóra mellett, illetve neobarokk nappalija van.
  • A havi jövedelmeket tekintve Szekszárd polgármestere, Ács Rezső áll a fizetési lista elején. 997 200 forint illetmény, 150 ezer forint költségtérítése mellett egy zrt. elnöki posztjáért is kap 300 ezer forintot havonta. Őt Cserna Gábor (Dunaújváros) követi 997 200 forint illetménnyel, 149 600 forint költségtérítéssel és 200 ezer forint cafeteriával, havi 50 ezer forint közalapítványi kurátori díjazással. Első ránézésre a harmadik hely Szita Károlyé, aki 997 200 forint illetményt, 149 500 forint költségtérítést és 200 ezer forint cafeteria kapott.
  • Az Átlátszó viszont azt írja, hogy T. Mészáros András tüntette fel a legkisebb polgármesteri illetményt, 747 900 forintot, illetve 112 200 forint költségtérítést. Ehhez adódott havi 250 ezer forint egy környezetvédelmi beruházást lebonyolító önkormányzati társulás elnöki pozícióért. A portál szerint azonban ezek nem valós adatok, mert a megyei jogú városok polgármestereinek illetményét a törvény 2017-ben minimum 997 200 forintra emelte, a költségtérítése pedig 149 500 forint volt ebben az időszakban. Így T. Mészáros a maga havi 1,4 millió forintjával valójában a második helyezett.
  • A legszegényebb polgármester cím elnyerésére Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye, neki polgármesteri illetményén kívül nincs más jövedelme, hét gyermeke van, és tízmilliós megtakarításával szemben 15 és fél milliós tartozás áll.
Fotó: Bazánth Ivola